Tarih, tüm toplumlar için vazgeçilmezdir. Tarihi değerlere sahip çıkmak o toplumun en asli görevidir. Tarihini bilmeyen toplumlar gelecek için asla öngörüde bulunup başarılı olamazlar. Geçmişten günümüze köprü oluşturmak için tarihi niteliği olan eserleri korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak oldukça önemlidir.

Aydın Halk Kütüphanesi bünyesinde yaklaşık 90 yıllık bir yerel gazete ve yerel dergi arşivi var. Bu arşivde çok değerli bilgi ve belgeler araştırmacılara açık durumda. Ancak bu arşivin bugünkü durumunu hiç sormayın. Yılların etkisiyle bu arşiv neredeyse yok olmak üzere. Nem bir yandan, kalitesiz kâğıt kullanımının etkisi bir yandan, aşırı kullanım bir yandan bu arşivi yok etmek üzere. Bu arşivde herkesle ilgili bilgiler var. Aydın esnafı, siyasetçisi, sanayicisi, kısaca herkes bu arşivde kendinden bir parçayı bulacaktır.

Kütüphane Müdürü Sayın Ahmet Kaya ve ekibi bu arşivi kurtarmak için bir proje hazırlamışlar. Proje ile bu belgeler dijitleştirilip herkesin kullanımına daha sağlıklı olarak açılacak ve en önemlisi korunarak gelecek nesillere kayıp olmadan aktarılacak. Tarihimizin, sosyal hayatımızın ve kültürümüzün gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için önemli olan bu projeye maalesef yeterli destek Aydın’dan çıkmamış.

Tüm dünyada hızla yayılan bu tür çalışmalar sadece yerel yayınlar ve nadide eserler için değil, kütüphanelerde yer alan bütün eserler için yapılmakta. Uluslararası Europeana gibi kurumlar bu tür çalışmalara büyük önem vermekte. Bu çalışmalarla bilgiye erişim kolaylaşmakta ve daha fazla kullanıcı bu kaynaklardan yararlanma olanağı bulabilmekte.

Bu değerler toplumun ortak zenginliğidir. Bu zenginliğe sahip çıkmaksa herkesin görevidir. Ne var ki bu projeye belediyelerimiz başta olmak üzere ne İl Özel İdaresi, ne Aydın Ticaret Odası, Ne Gazeteciler Cemiyeti, ne de Adnan Menderes Üniversitesi bu projeye sahip çıkmamış. Öyle olunca da bu iş daha başlamadan bitmiş.

Bu yerel gazeteler belediyenin yayın organı gibidirler. Belediyeler ne yaptıysa her gün bunları yazarlar. Yani bu arşivden çok haberi olan kurumların başında belediyeler gelmektedir. Bu arşivin korunması ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması ile belediyelerin de tarihi korunmuş olacaktır. Belediyelerin bu projeye destek vermemesi anlamsızdır. Aynı durum İl Özel İdaresi (YİKOB) için geçerli. Mülki idari haberleri de aynı şekilde yerel gazetelerde yayınlanmakta. Tıpkı kendi üyelerinin çıkardığı bu yerel gazetelerde kendi üyelerinin haberlerinin Yayınlandığı Ticaret Odası için de geçerli.

Son söz Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesine ve gazete cemiyetlerine. İletişim fakültesi bu arşivin dijitalleştirmesine destek vererek kendine de iyilik yapmış olacak. Bu iş için yeterince maddi kaynağının olduğu gibi eleman kaynağı da bulunmakta. Gerek lisans, gerekse yüksek lisans öğrencilerine bu çalışmada görev verilebilir, gerekli olan malzemeler ise üniversite bütçesinden kolaylıkla karşılanabilir. Bu iş üniversitemiz için adeta çocuk oyuncağı. Kolaylıkla bu iş ve daha birçok iş kolaylıkla yapılabilir, elbette üniversite yönetimi tarafından istenirse.

AGC ve ABGC bu proje gibi çalışmalara destek verirse kendi geçmişlerine sahip çıkmış olacaklardır. Kendi geçmişlerine sahip çıkamıyorlarsa o zaman o kurumları kapatıp gitsinler. Çünkü kendi geçmişine sahip çıkmayan kurumların yaşama şansı asla yoktur. Yapılması gereken bu işler için herkesin elinden geleni yapması. Odalar, borsalar, STK’lar, belediyeler, Kent Konseyi, Ykob, üniversite vs.

Tarihinin sürekliliğini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmeye mahkûmdur. Hafızası parça parça kopmuş bir akıl hastası gibi geçmişiyle, hatıralarıyla ve benliğini terkip eden bütün varlık unsurlarıyla ilgisi kesilmiştir. (Peyami Safa)

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!