Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, okumuyoruz. Bırakın kitap okumayı gazete bile okumuyoruz. Uluslar arası istatistikler ortada. Okuyan yok, yazanlara destek yok. Bir avuç sanatçı çırpınıp duruyor, insanlar okusun diye. Sanatı ve sanatçıyı desteklemesi gereken yerel yönetimler ise bu desteği vermiyor. Herhalde oradan “kaç oy gelir” diye hesap yapıyorlar. Ama iş lafa geldi mi, mangallarda kül bırakmıyorlar.

Gelelim konumuza. Şair Mehmet Genç Aydınlıdır. Lise öğrenimini gördüğü Aydın Lisesi’nde İngilizce öğretmeni olarak çalışmış ve oradan emekli olmuş bir eğitimcidir. Kendisi ile birlikte çalışmış olmak benim için de ayrı bir gurur kaynağıdır. Geçen hafta içinde beni telefonla arama nezaketini gösterip yazdığı çocuk şiiri kitaplarından birer tane vermek istediğini söylediğinde heyecanlanmıştım.

Şair Mehmet Genç birçok şiir kitabı yazmış, şiirleri çeşitli yerlerden ödüller almış, şiirlerinin yanında denemeler ve araştırma yazıları da kaleme almıştır. Öğretmenliğinden dolayı yazılarında ve şiirlerinde hep öğreticiliğini ön plana çıkarmıştır. Ama çocuk şiirine yönelip, hem de iki tane birden çocuk şiir kitabını çıkarması beni müthiş derecede mutlu etmiştir.

Çocuk şiiri eğitimin en önemli parçalarından birisidir. Çocuk şiiri dil gelişimine katkıda bulunur. Çocuğun yeni kelimeler öğrenmesini, bu kelimelerin doğru telaffuzunu öğretir. Çocukların estetik duygusunu geliştirirken, düşünce zenginliği ve esneklik kazanmalarını sağlar. Ayrıca çocukların algılamalarını ve duygularını ifade ediş biçimlerini, dikkat sürelerini artırmada son derece etkilidir. Kısaca çocuk şiiri eğitimin olmazsa olmaz bir öğesidir.

Çocuk şiiri yazmak ayrı bir cesaret işidir aynı zamanda. Çocuk şiiri kitap taslaklarınızı yayınevlerine götürdüğünüzde satılması zor olduğu için hoş karşılanmazsınız. Hikaye, roman veya şiir kitaplarının satılmadığı ülkede çocuk şiir kitabı yazmak ve basımını sağlamak ayrı bir cesaret ister.

Şair Mehmet Genç, “Şiirlerle Bilmeceler” adlı çocuk şiir kitabında basit anlatımlı, çocuklara uygun ve kültürel değerlerimize ağırlık veren farklı bir çalışma yapmıştır. Şiirlerini bilmece biçiminde yazıp, kitabın sonunda cevaplarını resimlerler vermiştir. Eğitimci olmasının özelliği ile eşsiz bir eğitici çalışmaya imza atmıştır.

Şair Mehmet Genç, “Dil Fırçası” isimli diğer çocuk şiir kitabında ise daha farklı bir sanatsal eğiticilik örneği göstermiştir. Kitabın sayfalarında çocukların kendi duygularını çizdiği resimler kullanılmış, bu resimler ile şiirler öğretici biçimde harmanlanmış. Gerek çocukların ruh halleri, gerek sayılarla olan ilişkileri, gerekse hayvan sevgisi temalı resimler Dil Fırçası şiir kitabının temelini oluşturmuştur. Resimler eğitici özellikteki şiirlerle desteklenmiştir.

İçinde bulunduğumuz ortamda çocuk şiir kitaplarını kültürümüze kazandıran, bu şekilde çocuklarımızın eğitimlerine katkıda bulunan Şair’i yürekten kutluyorum. İyi ki varsın Mehmet Genç. Umarım senin gibi şairler bu tür çalışmaları çoğaltır ve çocuklardan başlayan okuma alışkanlığımız giderek artar.

Bazen bir mısra hayatı değiştirir. (Franz Kafka)