Aydın İlin ilk Lisesi, Aydın Lisesi’nin İlk öğretmenlerinden 86 yaşındaki Meral Özçöllü’nün yaşamı, Geç dönem Osmanlısından günümüze toplumumuzun geçirmiş olduğu tüm siyasal ve sosyal dönüşümlerin ışığı altında belgesel film yapıldı. Filmin projesi, arşiv çalışmaları, yönetmenliği ve senaryosu öğretmenin öğrencisi Menderes Akdağ tarafından yürütüldü.

Kendisini hayata hazırlayan en önemli kişilerden birinin öğretmeni Meral Özçöllü olduğunu ifade eden Menderes Akdağ, “Beni okutup bu günlere gelmeme vesile olan ve Öğretmenim Meral Özçöllü’nün ne kadar büyük bir insan olduğunu bugün öğretmen olarak daha iyi anlıyorum. Üniversitesi öğretmenim sayesinde okudum. Meral hocam, öyle nasihat etmezdi. Duruşuyla nezaketiyle insan olmayı öğretirdi adeta… Bu belgeseli yaparken çocuklarımızın rızkından kestik fakat ilerde çocuklarım bana vefa nedir diye sorduğunda 'İşte vefa denen şey budur' diyebileceğim” dedi.
Yaklaşık 1 yıl süren çalışmanın tarihi bir belge niteliğinde olduğunu belirten Akdağ, belgeselde kurtuluş savaşından günümüze pek çok bilgi ve belgenin yer aldığını belirtti.