Bu projesiyle Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Bu Benim Eserim’ yarışmasına giren Aydınlı öğrenci ilk 50 eser arasına girerek Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından ödüllendirildi.
Aydın Ticaret Odası İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Arda Yıldırım, Van’da meydana gelen depremin ardından çadır kentlerde bir çok kişi donmamak için mücadele verirken bazı insanların ise yangın nedeniyle can vermesi üzerine başlattığı çalışama kendisine ödül kazandırdı. Yanmayan çadır bezi elde etmek için uzun süre çalışma yapan minik öğrenci, borcamların nasıl ısıya dayanıklı olduğunu düşünüp borlu bez üretmeye karar verir. Bunun üzerine bor madenin yan ürünü olan Trimetil boratın kumaşa kazandırdığı alev geciktirici özelliğinden yararlanan Arda Yıldırım, “Projemde önce çadır kumaşını ve trimetil boratla ıslatıp kuruttuğum kumaşı yakmaya çalıştım. Borlu kumaşım yanmadı. Bu çalışmam ile hem yanmayı geciktirmeyi, hem yayılan ısıyı azaltmayı hem de yanma sırasında çıkan zehirli gazları azaltmış olacağız. 4 kişilik bir ailenin durabileceği çadırı bu şekilde yapmanın maliyeti ise yaklaşık 70 TL” dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE AYDIN TİCARET ODASI’NDAN ALTIN
‘Çadırlar borlansın, canlar yanmasın’ ismini verdiği projesiyle Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa düzenlenen ilköğretim öğrencileri arası Matematik ve Fen Bilimleri Proje yarışmasına katılan Arda Yıldırım, bölge elemelerini başarıyla geçerek final yarışmasında ilk 50 proje arasında yer aldı. İlk 50 Proje Ankara’da sergilenirken, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından altın ile ödüllendirilen Arda Yıldırım, projesini okulunda da Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile Alp Arslanargun ve gazetecilere tanıttı.
Arda Yıldırım’dan projesini dinleyen İsmail Hakkı Dokuzlu, “Biz şehrimizi, odamızı ve okulumuzu marka yapmaya çalışıyoruz. Arda’nın projesi bu okulunda bu yolda ilerlemeye başladığının göstergesidir. Bu proje TÜBİTAK’ın proje bankasına girmiştir. Bu projenin ayrıca sosyal bir yönü de bulunmaktadır. Ülkemizde meydana gelen depremler sonrasında meydana gelen çadır yangınları bizleri daha da çok üzmüştür. Ben Arda’yı hem bu hassasiyetinden dolayı kutluyor hem de bu başarısından dolayı kendisini tebrik ediyorum” dedi.
Arda’yı yetiştiren öğretmenlerine ve ailesine de teşekkür eden Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Arda’yı altın ile ödüllendirdi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg