Olayda bugüne kadar sürekli abonelerine mahkemeye veren bir GSM şirketi bu defa imam abonesi tarafından mahkemeye verilerek manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Edinilen bilgiye göre Veysel Karani Camii’nde imamlık yapan ve aynı zamanda DİVA-SEN (Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası) Aydın İl Temsilcisi Necmettin Tufan’ın cep telefonu ile İslam Dinine göre mübarek sayılan 3 ayların başlangıcı 01 Recep gecesi tüm tanıdıklarına mesaj geçti. Bin dakika görüşme ve 10 bin SMS hakkı olduğunu belirten imamın cep telefonu 3 ayların kutlamasını yaptıktan sonra ertesi gün sabah 08:00’de görüşmeye ve SMS göndermeye kapatıldı. GSM şirketinin telefonun yurtdışı görüşme yaptığı gerekçesi ile kapattığını öğrenen imam, hem bunu itiraz etti hem de istenen 200 TL’lik ara ödemeyi yaptı. Buna rağmen 3 gün boyunca telefonu açılmayan imam20120716aw000351_03.jpg Cuma ve Regaip Kandili kutlamalarını gerçekleştiremeyince manevi olarak zarara uğradığını gerekçe gösterip önce tüketici haklarına ardından Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Aydınlı imam Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı maddi-manevi tazminat davasında, hem din çalışanlarına yönelik sendika başkanı olması hem de imam olması nedeniyle İslam Dini’nde mübarek sayılan gece ve günlerde iletişim hakkının kısıtlanması nedeniyle kimsenin bu kutsal gün ve gecesini kutlayamadığını, bu nedenle manevi olarak zarar uğradığını gerekçe gösterdi. 2012/9 Esas 2012/357 karar nosu ile kararını açıklayan mahkeme “Davacının Veysel Karani camiinde görev yaptığı, din hizmetleri ile görevlileri ile ilgili sendikanın başkanı olduğu, telefonun kullanıma kapalı olduğu 3 günlük dönemin Regaip kandili ve 3 ayların başlangıcı niteliğinde dni günlerden olduğu, davacının gerek günlük çalışma ve yaşamına ilişkin kullanım, gerekse bugünlerin özelliği nedeniyle görevinden de dini gün ve olaylarla ilgili kutlama ve mesajlaşma geleneğini kullanamamış olması karşısında manevi zararın doğduğu tanık anlatımlarıyla da açık ve kesin olarak belirlenmiştir” hükmüne vardı.

MANEVİ ZARAR VE ÜZÜNTÜLERİN GİDERİLMESİ KAPSAMINDA BİN TL TAZMİNAT
Din görevlisi olması nedeniyle bu kutsal gün ve gecelerde tebrikleşemeyen imamın manevi zarar ve üzüntüye uğradığını hükmeden mahkeme kararında “Somut olayın niteliği gereği manevi tazminat miktarı hakimliğimizce takdir edilmiş, davacının manevi zarar ve üzüntülerinin giderilmesi kapsamında tazminat 1000 TL olarak belirlenmekle, davsının kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiş talep gibi yasal faiz uygulanmıştır” ibarelerine yer verildi.

Bin liralık manevi tazminatın GSM şirketi tarafından olayın meydana geldiği 03 Haziran 2011 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte imama ödenmesine karar verilirken, imam Necmettin Tufan kazandığı bu manevi tazminat ve faizi ne yapacağını sonra karar vereceğini söyledi.

GSM şirketinin Müslümanlar ve özellikle kendisi gibi İmam olan biri için önemli olan Kandil Gecesi’nde telefon hattını kapatmasını çok içerlediğini belirten İmam Necmettin Tufan,”Telefonum kapatıldığı için ne yakınlarıma, ne sendikama bağlı olan din görevlilerine ne de diğer imam arkadaşlarıma ulaşamadım. Kimsenin kandilini kutlayamadım. Bağlı bulunduğum GSM şirketinin, ara ödeme yapmama rağmen bu kutsal gecede telefonumu keserek iletişim özgürlüğümü kısıtlaması çok ağırıma gitti. Bir yıl süren dava sonucu mahkeme GSM şirketini bin TL tazminata mahkum etti” diye konuştu. 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

video.gifHaberin videosu...

20120716aw000351_04.jpg


20120716aw000351_05.jpg