Bilindiği gibi; 12 Şubat’ta Kuyucak’ta yapılması planlanan Kuyucak deve güreşleri, şap hastalığı görülmesi ile birlikte Kuyucak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle ilçeyi karantina altına alması sonucu iptal edilmişti.
Kuyucak’taki güreşlerin iptal edilmesine halen bir anlam vermediğini açıklayan Aydın Deveciler Derneği Başkanı Metin Kahvecioğlu, Aydın’daki deve güreşlerinin sudan bahanelerle iptal olduğunu öne sürerek, “Deveciler her sezon güreşler için develerini hazırlıyor. Ancak son yıllarda deve güreşleri sudan bahaneler öne sürülerek iptal ediliyor. Bu sezon İncirliova’da yapılması gereken deve güreşleri hava günlük güneşlik olduğu halde Belediye Başkanı tarafından iptal edildi. Şimdi de şap hastalığı bahane edilerek Kuyucak’taki deve güreşleri iptal edildi. Şap hastalığı Aydın’da ilk defa görülmüyor. Bundan önce şap hastalığı birçok kez görülmesine rağmen deve güreşleri hiç iptal olmamıştı. Ayrıca deve güreşi yapılan başka kentlerde de şap hastalığı var ama o kentlerde güreşler yapılıyor. Aydın’daki ilçe belediyeleri deve güreşlerine ev sahipliği yapmak istemiyorlarsa açıklasınlar. Biz de gidip başka kentlerde yapılan deve güreşlerine katılalım. Hakkımızı aramak için deveciler olarak toplanıp değerlendirme yapacağız” dedi.
DEVE GÜREŞİ GELENEĞİ KALDIRILMAK İSTENİYOR
İncirliova Deve Güreşleri Sevenler Derneği Başkanı Aytekin Kaya ise, 30 yıldır deve güreşlerini takip ettiğini, ilk kez şap hastalığı nedeniyle deve güreşlerinin iptal edildiğine tanık olduğunu söyledi. Deve güreşlerinin Ege’de vazgeçilmez bir tutku olduğuna işaret eden Kaya, “Benim bildiğim şap hastalığı ineklerde görülür. Ben bugüne kadar hiç develerde şap hastalığının olduğunu görmedim. Bu tür bahaneler ile deve güreşi geleneği ortadan kaldırılmak isteniyor” diye konuştu.
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, şap hastalığının deve güreşlerinin iptal olması için gerekçe olmadığını belirterek, “Kurban Bayramı sonrasında yaşanan hayvan hareketliği neticesinde Aydın merkez ve bazı ilçelerinde şap hastalığı görüldü. Şap hastalığı nedeniyle Aydın merkezde 2 köy, İncirliova, Çine, Söke, Nazilli ve Kuyucak karantina altına alınarak hayvan pazarları kapatıldı. Şap hastalığı bulunan yerlerde hastalığın salgına dönüşmemesi için hayvanların çevre aşıları halen yapılıyor. Hastalığın yayılmasını büyük oranda durduk. Kuyucak’ta yapılacak deve güreşleri de şap hastalığı nedeniyle iptal edilmiş. Bu karar bizim tarafımızdan alınmadı. Deve güreşlerinin şap hastalığı gerekçe gösterilerek iptal edilmesini doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.