Arazinin yapısı ve incir ağaçlarının durumu nedeniyle gelişen teknolojiye rağmen öküzlerle incir ve zeytin ağaçlarının arasını süren çiftçileri AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ziyaret etti.
Motorlu araçların bahçedeki ağaçların köklerini kestiği için sıkıntı yaşadıklarını belirten çiftçiler, eğimli arazileri seven incir ağaçlarının daha iyi verim yapması için öküz ve atlarla sürmeye devam ettiklerini belirttiler.
Ünlü Seyyah Evliye Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözleriyle tasvir ettiği verimli Aydın topraklarında yaşayan çiftçiler, arazilerini işleyebilmek için halen öküz ve atlara muhtaçlar. Bilgisayar çağından uzay çağına doğru hızla ilerlenen günümüzde çiftçilere yönelik de bir çok makine icat edilmesine rağmen, Aydın’ın dağ köylerinde üretim yapan çiftçiler, eski çağlarda olduğu gibi arazilerini öküz ve atlarla işlemeye devam ediyor. Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da en önemli ihraç ürünü incirin kalitesi ve bol rekoltesine aslında karasabana koşulan öküzlere borçlu olduğu belirtildi.
Aydın’ın en önemli İncir İşletmeleri’nden Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, at ve öküz ile çifti sürülen Aydın dağlarının incirinin nefaset ve kalitesinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirtti. Aydın’ın incir yetişen arazilerinin pek çoğunun arazinin engebeli yapısı nedeniyle traktör ile sürülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Akça, zor şartlara rağmen bahçesini en iyi şekilde bakıp en kaliteli ürünü yetiştiren Aydın çiftçisinin aslında ciddi bir zoru başardığını belirtti.
Ülkenin pek çok yerinde sadece ovalardaki düz araziler işlenirken Aydın’ın dağ-taş bütün arazilerinde incir ve zeytin üretimi yapılarak köylülerin milli ekonomiye de katkı sağladığını belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, üretime katkı sağlayan herkese müteşekkir olduklarını söyleyerek Sultanhisar'ın köylerinde yol üzerinde karasabana koştuğu öküzleri ile çift süren köylülerle hasbıhal etti.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg