AYDINPOST HABER SERVİSİ/Murat UÇKAÇ-Aydın Savrandere Köyü’nde oturan ve çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren Halil İbrahim Adlı (57) isimli vatandaş, eriğin son günlerde 30 kuruşa düşen kilogram fiyatı nedeniyle isyan etti. Milliyetçi Hareket Partisi Aydın İl Başkanı Fevzi Köse ve yönetim kurulundan bir grup partiliyi de yanına alan üretici “Toplatmasına vereceğim parayı bile satışından kazanamıyorum” diyerek isyan bayrağını çekerek bahçesinde bulunan yıllardır evladı gibi bakıp büyüttüğü 200 adet erik ağacını hem kesti hem de hükümete isyan etti.

İlk çıktığında kilogramı 500 TL'den alıcı bulan ve şuan büyük marketlerde 3 TL'ye satılan eriğin dallarda kaldığını belirten üretici Adlı, “Bu işi 18 senedir yapıyorum. Fakat son yıllarda gördüm ki hiçbir kazanç yok. Kazanç olmadığı için de ağaçları kesmeye karar verdim. Emeklerimizin karşılığını alamadık. Gübrenin torbası 60 lira, mazot 4 lira. Karşılığında buraya yaptığımız masrafı dahi kazanamıyoruz. Görüldüğü gibi meyve başında kaldı. İşçi tutmaya kalkıp toplatsak, işçinin parasını dahi çıkartamıyoruz. Onun için bahçemde bulunan 200 ağacın hepsini kesmeye karar verdim. Yerine hayvanların yemesi için silajlık mısır yada yonca ekeceğim” dedi.

Üreticinin halinin içler acısı olduğunu ve hükümetin gerekli tedbirleri almadığını ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Aydın İl Başkanı Fevzi Köse ise, “Aydın’da çiftçimizin durumu vahim. Erik ağacın başında kalmış Toplama masrafları dahi karşılanamıyor. Çiftçimiz perişan. Sadece erik değil zeytinyağı üreticisi, pamuk üreticisi, süt üreticimiz, hayvancımız hepside çok sıkıntılı durumdalar. Eriğin kilosu toplama parasını karşılamıyor. Zeytinyağını ise alan-satan yok. Pamuk fiyatları çok düşük seyrediyor. Hükümetin özellikle zeytinyağı ve pamukta destekleme fiyatlarını yüksek tutup, çiftçimizi ayakta kalmasını saplaması lazım. Avrupa’da kilogram başına 1,5 €uro destekleme fiyatı varken ülkemizde bu 50 kuruştur. Gene pamukta çok sıkıntılı durumda. 2003 yılında ortalama bir kilogram pamukla bir litre mazot aynı fiyattaydı. Ama bugün mazot pamuğun üç misli fazla fiyatına ulaştı. Vatandaşımızın bu sıkıntılarının süratle çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

video.gifHaberin videosu...

dsc_4057.20120609140124.jpg

 

dsc_4043.20120609140135.jpg

0906aydin03-(3).20120609140145.jpg