AYDINPOST HABER SERVİSİ- Kanser araştırmacılarının yüzyıllardır çözemediği sorulardan biri olan Aneuploidy yani kromozom kayıbı veya kazanımı konusunda tıp dünyası bu buluşu konuşuyor.

Boveri ve Von Hansemann‘ın 19. yüzyıl sonlarında hücre bölünmesi üzerine yaptıkları çalışmalarda, kanserli hücrelerin, normal hücrelere göre daha fazla veya daha az kromozom sayısı bulundurduklarını tespit etmişlerse de, kromozom kazanımı veya kayıbının kanserin başlangıç sebebi mi yoksa hücrelerin kanserleşmesi sırasında kazandıkları bir özellik olup olmadığı bilinmemekteydi.  Prof. Cédric Blanpain, MD/PhD (Belçika, Université Libre de Bruxelles, WELBIO araştırmacısı) başkanlığında, Fransa Curie Enstitusunden Dr. Renata Basto ve Belçika KU Leuven Üniversitesinden Prof. Diether Lambrechts ile ortak yapılan Nature Cell Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Aneuploidy’nin kanser baskılayıcı p53 geni bulunmayan hücrelerde deride kanser oluşumunu hızlandırdığı gösterildi.

AYDINLI GENÇ BİLİM ADAMININ BULUŞU KONUŞULUYOR

TELEVIE, Fondation Contre le Cancer, ULB vakfı, Gaston Ithier vakfı, Bettencourt Schueller vakfı, Baillet Latour vakfı ve European Research Council (ERC) vakfının katkıları ile  Nature Cell Biology de yeni yayınlanan bu çalışmada Aydınlı Genç Bilim Adamı Özdemirhan Serçin ve meslektaşları genetiği değiştirilmiş fare modellerini kullanarak sentrozom sayısını kontrol eden PLK4 genini değişime uğratarak, aneuploid, eksik veya fazla kromozoma sahip, hücreleri elde ettiler. Farenin deri epidermisinin embiryonik gelişimi sırasında PLK4 proteinin fazla üretilmesi sonucunda tümor baskılayıcı p53 geninin olmadığı farelerde deri kanseri olduğunu keşfettiler.

Makalenin baş yazarı Özdemirhan Serçin bilim dünyasında büyük ses getiren araştırmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sadece sentrozom sayısı ile oynandığında, farede deri gelişimi sırasında deri hücrelerin birkaç hatalı hücre bölünmesi yapması halinde, erişkin hayatında bu farelerin kanser olması çok etkileyici”

DERİ KANSERİNİN SEBEBİNİ BULDULAR

Özdemirhan Serçin ve meslektaşları PLK4 proteinin normal hücrelerde fazladan üreterek, normalde iki ile sınırlanan sentrozom sayısını arttırdılar.  Normalden fazla olan sentrozomlar yüzünden hücreler ikiden fazlaya bölünmeye çalıştıkları için hücre bölünmesinde yaşanan problemlerden dolayı bu hücrenin ölümüne sebep olduğunu gösterdiler. Ancak, tümor baskılayıcı p53 genini kaybetmiş olan hücrelerde PLK4 proteini fazladan üretildiğinde kromozom sayısı değişmiş bazı hücrelerin erişkin yaşamda da görüldüğünü ve bunun deri kanserine sebep olduğunu gösterdiler. Nature Cell Biology ‘de yayınlanan makalenin projesinin direktörü Cédric Blanpain şöyle yorum yaptı: “Bu yeni bulgular ile bir asırlık soruyu cevaplamış olduk ve aneuploidy nin p53 yokluğunda kanser yaptığını gösterdik. Derideki Güneş yanığı lezyonlarında ilk olarak görülen p53 mutasyonu ve aneuploidy, insanlarda deri kanserine neden olabilir.”