Aydın Hasanefendi ve Ramazanpaşa mahalle muhtarlık salonunda düzenlenen törende bir açıklama yapan PURE Aydın Temsilcisi Saliha Şahin, sağlık tarama çalışmalarında adres bulma konusunda kendilerine yardımcı olan Orta Mahalle, Cuma mahallesi ile Meşrutiyet mahalle muhtarlarının plaketle ödüllendirileceğini belirtti.
Şahin, şöyle konuştu:
''Bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda en önemli veri tabanını oluşturan bu çalışmanın Türkiye ayağı Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütülmektedir. Çalışmanın verileri Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer yetkililer ile paylaşılmaktadır. Çünkü elde edilen veriler ülkemizde ihtiyaç duyulan yeni sağlık politikalarının şekillenmesinde yardımcı olacaktır. Ülkemizde İstanbul, Kocaeli, Nevşehir, Aydın, Antalya, Samsun, Malatya ve Gaziantep illerinde yapılan PURE çalışmasına toplam 4 bin 56 kişi alınmıştır. Kırsal ve kentsel bölgeden düşük, orta ve yüksek ekonomik gruplardan 35 - 70 yaş arası 2 bin 462 kadın, bin 594 erkek katılımcı çalışmaya alınmıştır. 2 bin 578 hane ziyaret edilmiş ve buralarda tüm hane halkına ait bilgiler toplanmıştır. Bu çalışmada obezite, hipertansiyon, diyabet, kolesterol, kalp damar hastalığı, kansızlık, solunum hastalıkları ile ilgili ölçümler ve tüm sağlık sorunları ile ilgili anketler yapılmaktadır.''
Türkiye Muhtarlar Derneği Aydın Şubesi Başkanı Ertuğrul Özdemir, İleriye Dönük Kırsal ve Kentsel Toplum Sağlığı Araştırması'nın halen 17 ülkede devam eden 12 yıllık ileriye dönük epidemiyolojik bir araştırma olduğunu, Türkiye'de de Dünya Sağlık Örgütü'nün desteği ve Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile yürütüldüğünü belirtti.