AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL) Filiz ÖZDEMİR- Aydın’da 136 ticari taksi bulunduğunu belirten Aydın Şoförler Otomobilciler Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Aydın memur kenti. Maalesef  ticaret ve ekonomi gelişmiş değil. Ekonomisi tarıma dayalı olduğu ve  tarım ürünleri de para etmediği için taksi lüks olmaya başladı” dedi.  

“Taksicilerin sigorta bedelleri dört kat fazla”

Taksilerin trafik ve kasko sigortaları da hususi araçların  dört katı, ÖTV ve KDV’si de iki katı oranında fazla olduğunu vurgulayan Özmeriç “Aynı araç otomobil olarak tescillendiğinde alınan bedel, kamyonet olarak tescillenmesinden en az yüzde 20 daha yüksek. Aydın’da ticari taksi olarak kullanılan araçlar eski. Bağlı olduğumuz Şöforler ve Otomobilciler Federasyonu, ticari taksi olarak kullanılan araçları yenileyebilmek için bir defaya mahsus ÖTV ve KDV’nin alınmamasını talep etti. Seçimden önce hükümet konuyla ilgili çalışma yapıldığını söyledi ama henüz bir sonuç alamadık. Taşıma Yasası’na göre de taksiler belediye sınırları dışından yolcu alamıyor. Yani örneğin hava alanına yolcu götürdüğünüzde gelirken boş dönmek zorundasınız” diyerek taksici esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Devlet maliyetlerimizi sübvanse etmeli”

“Anayasanın 173. maddesineni  göre devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirler alır” diyen Özmeriç “Akaryakıt ve yedek parça fiyatları dövize endeksli olduğu için çok yüksek. Uçak ve gemi yakıtlarını sübvanse eden devlet bizim maliyetlerimizi sübvanse etmiyor. Taksici esnafın sorunlarını biraz olsun hafifletmek adına devlet mutlaka maliyelerimizden bir kısmını sübvanse etmeli” şeklinde konuştu.

Özmeriç sözlerini şöyle tamaladı: “Taksicilik çağdaş, babadan oğla geçebilecek bir meslek. Ben şöforler odası başkanı olarak Aydın’daki taksici esnafımızın nezaketine ve görgüsüne kefilim.”