AYDINPOST HABER SERVİSİ/Özgür DEDEOLUK-(İHA)-Valiliğe ve Tarım İl Müdürlüğüne gelen şikâyetleri değerlendirdiklerini ifade eden Al, Kuşadası’nda bir Otelde 20 kilo, Didim’de ise 330 kilo kaçak domuz eti tespit edildiğini açıkladı. Domuz etinin avlanması ve satılması için kuralların olduğunu belirten Al sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu suça karışan kişi ve otellerle ilgili en sert yaptırımlar uygulanacak.”

Yapılan inceleme sonucunda Koçarlı ilçesinde avcılar tarafından kaçak avlanma sonucu öldürülen domuzların Timinciler Köyü Muhtarı Mevlüt T. ve veteriner hekim Tanju Y. tarafından yetki aşılarak hazırlanan menşei şahadetnamesiyle sanki kontrol edilmiş gibi otellere satıldığı tespit edildi. Mevlüt T. ve Tanju Y’nin toplam bin 500 kilo kaçak domuz eti için birden fazla menşei şahadetname düzenlediği ortaya çıktı. Bu etlerden 330 kilogramının Didim ve 20 kilogramının da yapılan denetimler sonucu Kuşadası’ndaki iki ayrı otelde ortaya çıktığı belirtilirken; geriye kalan bin 150 kilogram kaçak domuz etinin nerelere satıldığı ve tüketilip tüketilmediğinin araştırıldığı belirtildi.

Aydın Valisi Kerem Al; Didim ve Kuşadası’nda ortaya çıkan kaçak domuz etleriyle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ile birlikte makamında bir açıklama yaptı.

KAÇAK ET SATAN AFİŞE EDİLECEK

Gelen ihbarların değerlendirilmesi sonu kaçak avlanma ile temin edilen kaçak domuz etlerinin otellerde satıldığı ile karşılaştıklarını belirten Vali Al, “Konuyla ilgili olarak iki tane örnek tespit ettik. Kaçak ve ne şekilde avlandığı belli olmayan domuz etleri lokanta ve otellerde satışa sunuluyor. Tespiti yapıldı, analizler sonuçlandı. Bu işi ticaret amacıyla yapan avcılar. Bu kaçak etleri çok rahat bir şekilde satan insanlarımız var. Bu hiçbir şekilde kabul edilecek bir olay değil. En etkin müeyyideleri uygulayacağız. Didim’de ve en son Kuşadası’nda bir örneğe rastlandı. Bunları afişe edeceğiz, toplumda bilinsinler” dedi.

“YAPANIN YANINA KAR KALMAYACAK”

Domuz eti satışının yasak olmadığını ancak bazı kuralları olduğuna işaret eden Vali Al, “Yaban domuz etinin avlanmasının ve avlanmasının ayrıca kuralları var. Bunlar hiçbir kurala tabi olmadan, vatandaşı bilgilendirmeden rastgele ve hoyratça satış yapıyorlar. Bu konuda teşkilatımız daha etkin bir şekilde gıda denetimleri yapacak. Kapatma dahil en sert müeyyideleri uygulayacağız. Ayrıca kaçak avlanıp, bu işi ticarete döken avcılarla ilgili yaptırımları da uygulayacağız” şeklinde konuştu.

“MUHTAR VE VETERİNER YETKİSİNİ AŞTI”

Didim ve Kuşadası’nda tespit edilen kaçak domuz etlerinin piyasaya sürülüş şeklinin düşündürücü olduğunu savunan Vali Al; açıklamasını şöyle sürdürdü: “Koçarlı’da bir muhtar, kaçak domuz etlerine ilişkin bin 500 kiloluk bir menşei şahadetnamesi düzenliyor. Böyle bir yetkisi de yok. Özel bir veteriner tarafından kontrol edilmiş gibi gösteriliyor ve ilgili yerlere satılıyor. Kaçak avlanma zaten yasak. Domuz avlanmış olsa bile bunun kamuya ait bir mezbahada görülmesi lazım. Buna göre işlem yapılması lazım. Ama bu örneklerde bunların hiç biri yok. Muhtar hakkında ve veteriner hakkında ve tüm suçlular hakkında gerekli işlemler yapılacak”

“İNANCA SAYGISIZLIKTIR”

Kuşadası’nda 20 ve Didim’de de 330 kilogram kaçak domuz eti tespit edildiğinin altını çizen Vali Al, domuz etine karşı Türk insanının hassasiyeti olduğuna işaret etti. Vali Al, sözlerini şöyle tamamladı: “Domuz etinin ayrı reyonlarda satılması lazım. İnsanlarımızın bu konuda hassasiyeti var. Bu insanların inançlarına saygısızlık ve bir anlamda saldırıdır”

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png