murat-uckac.jpgDağlarından yağ, ovalarından bal akan denilen Aydın'da incir işçileri sabahın ilk ışıkları ile birlikte incir bahçelerine gelerek incirleri büyük bir titizlikle topluyor, güneşin sıcaklığını hissettirmeye başladığı saat: 12:00'de de bahçelerden evlerine dönüyorlar, 3 saatlik bir aranın ardından tekrar bahçelere geri dönerek saat:18.00’e kadar incir toplayarak günü sonlandırıyorlar.

Hasat periyotları yıl içerisine yayılan ve ilk meyvesini Haziran ayında veren incir ağaçlarının güzel meyvesini Kasım ayının sonuna kadar sofralarımızda yer alacak. Üstelik incirin faydaları da saymakla bitmiyor. İçerdiği yüksek oranlardaki Protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. En önemli özelliği ise, sindirim sistemini düzenlemesi.

İncirin 10’dan fazla çeşidi olmasına rağmen en önemlisi ve kabul göreni ise 'sarı lop' diye tabir edilen çeşididir.

“SABAH ERKEN SAATLERDE HASAD EDİYORLAR”

Sabah erken saatlerde bahçelere geldiklerini belirten Germencikli incir üreticisi Sabri Eyüpoğlu, “Sabahın erken saatlerinde bahçelere gelip, öğle arası istirahate çekiliyoruz. Öğleden sonra saat: 15.00 gibi tekrar başlayıp yaklaşık 3 saat daha çalıştıktan sonra günü sonlandırıyoruz.  Güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde çalışmamamızın sebebi hem güneşin zararlı ışınlarından korunmak hem de incirin sütünün ve dallarının kollarımızı o saatlerde sıcakla birlikte kaşındırarak rahatsız etmesidir” dedi.

“ALFATOKSİN ORANININ ARTMAMASI İÇİN TOPRAKTA FAZLA BEKLEMEMELİ”

İncirlerin kuruyup dallarından koparak toprağa düşmesinden sonra, yerdeki inciri bekletmeden topladıklarını söyleyen Eyüpoğlu, “İncir fazla toprakta beklememeli. Eğer bekletilirse alfatoksin oranı artıyor. Buda bizim için zararlı bir olay. Onun için toprağa düşer düşmez kurumaya başlayan incirleri de topluyoruz. Daha sonra tüm toplanan incirler kerevetlerde kurutularak saklama koşullarına uygun olana kadar buralarda bekletiyoruz. Daha sonra da ister tüccarlara satıyoruz, istersek de kendimiz perakende olarak satıyor, istersek de kendimiz yiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU SENE KALİTE KONUŞACAK”

İncirlerin bu sene kaliteli olduğunu ifade eden Eyüpoğlu şöyle konuştu:

“Bu sene kalite konuşacak, yani kalite para yapacak. Baya baya iyi incirler var, yani sıkıntı yok yani Allah’ın izniyle. Üreticinin yüzü güler, fiyatta zaten uygun olacak. 5-6 6 buçuk o aralarda fiyatlar duyuyoruz. Yani şu anda üreticiye verilen fiyat olan fiyat tatmin etmiş durumda”

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg
2014-08-21-11-15-22-ekran-goruntusu.png
2014-08-21-11-15-46-ekran-goruntusu.png