Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ‘Su Ürünleri Av Yasağı’na ilişkin kontroller devam ediyor. 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen denetimler hakkında bilgiler veren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ile Su Ürünleri Yönetmeliği ve Tebliğ hükümleri çerçevesinde yapılan denetimlerimizin amacı su ürünleri kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanılması, üretimi arttırmak için deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kalitesi ve stoklarının korunması, ekonomik türlerin geliştirilmesi ve suların kirlenmesinin önlenmesidir.

150 kilometre deniz kıyı uzunluğuna, yaklaşık 250 kilometre akarsu uzunluğu ve 35 kilometrekare baraj gölü alanına sahip olan Aydın’ımızda 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ile Su Ürünleri Yönetmeliği ve Tebliğ hükümleri çerçevesinde çalışmalar yürütülerek yasak, sınırlama ve yükümlülüklerin takip ve denetimi yapılmıştır. 2012 yılının ilk 6 ayında, deniz ve iç sularda, ürünün karaya çıkış noktalarında, balıkçı barınak ve çekek yerlerinde toplam 335 denetim gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda mevzuat hükümlerine aykırı uygulama yapan 15 kişi veya şirket hakkında işlem yapılmış ve 17 bin 158 TL ceza uygulanmıştır” dedi.

Tüm bu çalışmalar yürütülürken eldeki mevcut imkânların seferber edildiğine işaret eden Köksal, “Diğer taraftan daha etkin bir çalışma yürütülmesi amacıyla da başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iletişim halinde bulunulmuştur. Denetimlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Bakanlığımızca 1989 yılında tahsis edilen ve Didim ve Kuşadası sahillerinde 2008 yılına kadar hizmet veren tekneler, denize elverişli olmayışları nedeniyle Bakanlığımız kararıyla hurdaya çıkarılmış, 2011 yılında da Aydın Defterdarlığına devredilmişti. Bakanlığımız, bu açığın giderilmesi, İlimizde bulunan su kaynaklarında su ürünleri koruma ve kontrol hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve yetiştiricilik tesislerinin denetimlerinin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz emrine 1 adedi iç sularda da kullanılmak üzere 2 adet kontrol teknesi ile nehir ve dalyanlarda kullanılmak üzere 1 adet sığ sularda kullanılan altı düz tekne ve taşıma ekipmanı ile birlikte tahsisi için gerekli çalışmaları başlatmıştır” diye konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png