Konuya çare bulunmasını isteyen Aydın Ziraat Odaları; planların hayvancılık açısında tekrar gözden geçirilmesini istiyor. Söke’de yapılan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme gelen çevre düzeni planları ile ilgili sıkıntılar Ziraat Odaları Başkanları tarafından İl Tarım Müdürü Salih Köksal’a iletildi.
Aydın Ziraat Odası ve Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı 1/100.000’lik çevre düzeni planlarında hayvancılık alanlarının düzenlenmesi için Ankara nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Konuyla ilgili kargaşanın devam ettiğini belirten Posacı; “Çevre düzeni planlarını anayasa olarak kabul ediyorsak, anayasaya aykırı davranamayacağımıza göre planlar hayvancılık açısından yeniden değerlendirilmelidir. 1/25.000’lik planlar hazırlanıyor. İnşallah yeni hazırlanan bu planlarda değişiklik yapılır. Yoksa Aydın ilinde hayvancılığın önü kesilmiştir” dedi.
Tarım İl Müdürlükleri olarak Toprak Kanunu’na göre hareket etiklerini bu nedenle kendileri açısında tarımsal yapı ile ilgili bir sıkıntının olmadığını belirten İl Tarım Müdürü Salih Köksal; “Toprak Kanunu açık olduğu halde maalesef yapılan 1/100.000’lik çevre düzeni olanlarında hayvancılık göz önünde bulundurulmamış. Bize yapılan başvurularda biz gerekli izinleri vermekteyiz” dedi.
1/100.000’lik çevre düzeni planlarının belediyeleri kısıtladığını sıkıntının da buradan çıktığını belirten Söke Belediye Başkanı ve aynı zamanda Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, planların belde, ilçe ve il sınırları için bağlayıcı olduğunu söyledi. Çevre düzeni planlarının mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirten Başkan Özekmekçi, “Planların izin vermemesi nedeni ile kendi sınırları içinde hayvancılık tesisleri için ruhsat alacak vatandaşlara ruhsat verilememektedir. Kredi ile iş yapacak olanların mutlaka ruhsat almaları gerektiğinden, hayvancılık sektörü sıkıntı yaşıyor. Birçok üretici arkadaşımız devletin sağladığı hayvancılık adına güzel imkanlardan yararlanamıyor” dedi.