Çinli, Japon ve İranlı işadamları Aydın zeytinyağına hayran kaldı.

Aydın Ticaret Borsası’nın davetlisi olarak Aydın’a gelen “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti” üyeleri ilk olarak Sultanhisar’daki Nysa Antik Kenti’ni ziyaret ettiler. Antik kentteki Arene’da Aydın Efelerinin halk oyunlarını beğeniyle izleyen heyet üyelerini Heredot’un Aydın ile ilgili tanımlamasından esinlenerek, “Gökyüzü ile yeryüzü arasındaki cennet Aydın’a hoş geldiniz” diyerek karşılayan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın’da 40 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton sofralık zeytin üretildiğini, zeytin ve zeytinyağı yanında incir ve kestanesiyle Aydın’ın önemli bir tarım ürünleri üretim ve ihracat merkezi olduğunu kaydetti. Bosnalı, “Aydın’ın güzelliklerini sizlere göstermek istiyoruz, tercihinizin Aydın ürünlerinden yana olmasını istiyoruz. Bu ziyaretler işbirliği ve ticaretimizi arttıracak” diye konuştu.
Nysa Antik Kenti’nden Nysa Oteli’ne geçen “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti” burada kendileri için düzenlenen “Zeytin Hasat Şenliği”nde zeytin hasadı yaptı. Heyet üyelerinin çoğunluğunun ilk kez zeytin ağacı gördü ve hasat yaptı.
Nysa Otel’deki “Zeytin Hasat Şenliği”nden sonra Nysa Zeytinyağı Fabrikası’nı ziyaret eden heyet üyeleri hasat ettikleri zeytinlerin zeytinyağına dönüşümüne şahitlik etti. Uluslar arası akreditasyonu olan Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı’nda zeytinyağı analizlerini gördüler. Son olarak Kuşadası’nda zeytinyağı müzesini ziyaret eden heyet, Aydın zeytinyağını hayran kaldı.
Çin heyetinde bulunan ve İspanya’dan yıllık 15 milyon dolarlık zeytinyağı ithalatı yapan Pekin Pinlive Foods Firması Satın Alma Müdürü Elina Wen, İspanya Hükümeti’nin İspanya zeytinyağının uluslar arası pazarlarda pazarlamasında ciddi promosyon yaptığını, İspanyol yağını bu nedenle tercih ettiklerini, Türk Hükümetinin son yıllarda Türk zeytinyağı ile ilgili ciddi promosyonlar yapmaya başlaması nedeniyle Türkiye’den de ithalatı gündemlerine aldıklarını belirtti. Wen, “Türkiye zeytinci bir ülke, Türk zeytinyağının kalitesi İspanyol zeytinyağından aşağı değil. Türkiye’nin tanıtım desteği artarak devam ettiği ve tedarik istikrarı sürdüğü sürece biz ve Çinli firmalar Türk zeytinyağını tercih eder konuma geleceğiz” dedi.
“16 MİLYON DOLARLIK ÖN ANLAŞMA SAĞLANDI”
Aydın’ın 22 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’de en fazla zeytinağacı varlığına sahip il olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, 2011/12 sezonunda 40 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklediklerini, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağında arz artışı olduğunu bu arzın ihracatla katma değere dönüştürülebileceğini bu süreçte de en önemli hedef pazarın Uzakdoğu olduğunu kaydetti.
Japonya, Çin ve İran ülkelerinden oluşan alım heyetinin Aydın ziyaretinden sonra değerlendirme yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, İzmir’de heyet ile 16 milyon dolarlık bir ön anlaşmanın sağlandığını ifade etti.
Çin, Japonya ve İran’dan gelen “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti”nin 01-02 Kasım 2011 tarihlerinde İzmir Hilton Oteli’nde Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları ile yaptığı görüşmelerin çok verimli geçtiğini anlatan ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, “Çin ve Japonya’da zeytinyağı tüketimi son yıllarda sürekli artıyor. Japonya 40 bin ton zeytinyağı tüketiyor, Çin ise 2010 yılında 22 bin ton zeytinyağı tüketti ancak 2015 yılında 65 bin ton zeytinyağı tüketmesi bekleniyor. Çin ve Japonya zeytinyağı pazarının yüzde 25’ine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

25.20111103163817.jpg