YGS’nin temel bazda kolay bir sınav olacağını daha önce ifade ettiklerini ve bekledikleri gibi sınav sorularının öğrencilere kolay geldiğini ifade eden Genç “Genel anlamda YGS müfredata uygun, çalışan öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz” dedi. Dershanenin bölüm başkanları da yaptıkları değerlendirmelerde sınav sorularının bilgi ve bilgiyi yorumlama becerisi istediği noktasında birleştiler. Uğur Dershaneleri olarak, çalışmalarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına paralel yürüttüklerini ve öğrencilerinin bu nedenle sınavda sıkıntı yaşamadığını düşündüklerini belirten Mehmet Genç, “Tüm öğrencilerimizin geriye bakmadan ve vakit kaybetmeden yaklaşık iki buçuk ay sonraki LYS’ye hazırlanması gerekiyor” dedi.
YGS’nin Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM), Türkiye’de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 98 bin 693 sınav salonunda gerçekleştirildiğini hatırlatan Aydın Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Genç, “Dershane olarak YGS’nin temel bazda kolay bir sınav olacağını düşünüyorduk. Genel anlamda müfredata uygun çalışan öğrencilerin başarılı sonuçlar alacağını düşünüyoruz. Sınavda yaklaşık 1 milyon 850 bin aday ter döktü. Adaylar, kendilerine yöneltilen 160 soruya 160 dakikada yanıt vermeye çalıştı. YGS’de sürpriz soru çıkmamış olup düzenli planlı bir hazırlık yapmış öğrencilerin başarılı olabileceği seçici bir sınav oldu. YGS sonuçları, Nisan ayının ikinci haftasında açıklanacak ve adaylar LYS’de hangi sınavlara katılacaklarını belirleyerek yeni bir başvuru yapacaklar. Daha sonra Haziran ayında girmek istedikleri LYS’ lere katılacaklar. Temmuz ayının ikinci haftasında LYS sonuçları açıklanacak ve tercihler yapılacak. Bu yıl sınava giren adaylar, 144 üniversitenin 700 bin civarındaki kontenjanı için tercih yapacaklar. Dolayısıyla sınava giren her iki öğrenciden birisi, üniversiteye yerleşme hakkı kazanacak” dedi.
Uğur Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil ise 2012 YGS’nin bilgi ve bilgiyi yorumlama becerisi isteyen sorulardan oluştuğunu ifade ederek, “Üniversiteye giriş maratonunun ikinci aşaması olan LYS'lere 11 hafta kaldı. Tüm adayların YGS'de gösterdiği performansın muhakemesini bir kenara bırakıp hızlı bir şekilde LYS konularına odaklanması lazım. Unutmamak gerekir ki LYS'ler soru sayısı olarak fazla ve tüm konuları içerdiğinden adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması gerekiyor. YGS sonucu beklentinin üzerinde ya da altında olsa da puan oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.