20111 yılında yerli ve yabancı 5.5 Milyon turist ağırlayan Aydın’da 2012 yıllında ciddi atılımlar yaşanacak. Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin ilk kongre merkezi olacak Kuşadası Efes Kongre Merkezinin birinci etabı önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Diğer yandan Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinden 3 turizm firmasına 2 Bin 600 yatak kapasiteli tesis yapımı için yer tahsisi sağlandı.
BİNLERCE YILLIK GEÇMİŞİN İZLERİNİ TAŞIYOR
Binlerce yıl önce Büyük Menderes Irmağının suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş Aydın doğanın kültürle kucaklaştığı ve Türkiye’de turizmin başladığı ilk illerden biridir. Aydın, eşsiz nitelikteki antik çağın kent ve tapınakları ile muhteşem doğal güzelliklere sahiptir. Kent coğrafi konumundan ötürü çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve her bir uygarlık bölgede kendi izlerini bırakmıştır. Antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önde gelen kentlerine sahip Aydın; Kuşadası ve Didim gibi sahil ilçeleriyle turizm açısından Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biridir. Günümüzde yüz binlerce turist ilimizi ziyaret etmekte, antik çağ kentlerinde geçmişin izleriyle buluşmakta, eşsiz flora ve faunasıyla doğayı olabildiğince gözlemlemektedir.
2011 YILINDA 3 MİLYAR DOLAR EKONOMİK KAZANÇ SAĞLANDI
Turizmde bereketli bir sezonu geride bırakan Aydın’a 2011 yılında gelen turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 22 artış gösterdi. 2011 yılında Aydın’a yerli ve yabancı 5 milyon 520 bin turist gelirken il ekonomisi gelen turistlerden 3 milyar dolar kazanç sağladığı öğrenildi.
En fazla yerli turistlerin ilgi gösterdiği Aydın’a yabancı turistler ise en çok İngiltere, Almanya, İrlanda, Belçika ve Hollanda’dan gelmekte. Doğal kültürel ve tarihi değerler açısından oldukça zengin bir il olan Aydın Kuşadası ve Didim ilçelerinin sahip olduğu plajların yanı sıra ilimizde bulunan 3 arkeoloji müzesi, 2 etnografya müzesi, 21 ören yeri, bir milli park, trekking alanları, kurvaziyer turizm ve spor turizmi gibi kültürel ve doğal değerler birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.
KONGRE MERKEZİNİN İLK ETABI TAMAMLANIYOR
Aydın’da turizm alanındaki son yılların en büyük yatırımların başında gelen Kuşadası Efes Kongre Merkezinin ilk etap çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesine yüzde 10 ortak olduğu Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ilk ve tek kongre vadisi Kuşadası ve Aydın turizmine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. 2005 yılında temeli atılan Kongre Vadisi’nin ilk bölümü yaklaşık 35 Milyon TL’ye mal olması planlanıyor. İlk etap inşaat çalışmasının yüzde 90’nın tamamlandığı projenin bu bölümünde 3 Bin 500 kişilik ana salon, 8 Bin 500 kişilin 6 adet ve toplantı odalarından oluşuyor. Projenin kongre merkezi bölümünü kapsayan ilk etabı bu yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. Projenin geri kalan kısmında ise Bin 500 kişilik otel, sosyal tesisler, villalar, safari park alanı olacak.
KÜLTÜR MERKEZİ TAMAMLANDI, ARKEOLOJİ MÜZESİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ
Aydın’da yıllardır bitirilemeyen Arkeoloji Müzesi inşaatı da bitirilme aşamasına geldi. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın incelemelerde bulunduğu Arkeoloji müzesinin Haziran ayında açılışı yapılacağı bildirildi. 6 Milyon TL’ye mal olan müzenin tamamlanmasıyla mevcut müzenin etnoğrafya ve kent müzesi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulduğu öğrenildi. Diğer yandan Nazilli’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan ve 15 Milyon TL’ye mal olan Nazilli Kültür Merkezinin Adnan Menderes Üniversitesine devredileceği kaydedildi.
2 BİN 600 YATAKLI TESİSLER İÇİN YER TAHSİSİ YAPILDI
75 Bin yatak kapasitesine sahip Aydın’da bu rakamı artırmak amacıyla Vali Hüseyin Avni Coş döneminde başlatılan turizm atağı sonuçlarını veriyor. Turizm yatırımları için Aydın’a davet edilen işletmecilerden bazılarıyla ciddi aşamalar kaydedildiğini dile getiren Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Daha önce turizm gelişim gölgesi ilan edilen Didim’de üç turizm yatırımcısına yer tahsisi yapıldı. Şimdi iki işletmeciyle daha görüşmeler sürüyor. Şuana kadar Barut Turizme Bin yataklı bir tesis için 277 Bin 681, Aktay Turizm’e 800 yatak kapasiteli bir tesis için 163 Bin 766 ve Kybele Turizme 800 yataklı bir tesis için 141 Bin 185 metre kare alan tahsisi gerçekleştirildi. Bin 200 yatak kapasiteli iki ayrı işletmeyle görüşmeler devam ediyor” şeklinde konuştu.