Her zaman esnafın yanında olduklarını ileri süren ATRO’nun açıklamasında, esnafın kendilerini haksız yere suçladığı kaydedildi. 

Yazılı bir açıklama yapan Aydın Turist Rehberleri Odası yönetim Kurulu, “Bilindiği üzere 2014 Turizm sezonu Kuşadası'nda beklentileri karşılamamakta, dolayısıyla ekmeğini turizmden kazanan tüm çevreleri ekonomik sıkıntılara sokmaktadır. Bu sıkıntılar özelikle Kuşadası esnafını radikal kararlar almaya zorlamış, geçtiğimiz 9 Temmuz 2014 günü Orient bazaar - Grand bazaar ve Barbaros bulvarı esnafları adına Esnaf Komitesinin başlattığı protestolar, kanuni olarak bir sıkıntı doğurmamasına rağmen meslek etiği olarak hedefini şaşırmıştır. Yapılan protestoların ülkemizin tanıtımında büyük bir katkısı olan Profesyonel Turist Rehberlerinin hedef gösterilmesi tarafımızca şaşkınlıkla karşılanmıştır. Unutulmamalıdır ki Turist Rehberleri Seyahat Acenteleri’nin vermiş olduğu tur programlarını uygulamak ve programında yazan zamanlamaya uymakla yükümlüdür. Turist rehberi kendi başına tur organize edemez belirtilen programlar üzerinde ve destinasyonlarda değişikliğe gidemez. Dolayısıyla Seyahat acentelerinin, turistik eşya satan mağazalar ile olan ilişkisi Turist Rehberini bağlamaz. Eğer bu ilişki turist rehberine ekonomik bir katkı yapıyorsa bu yapılan ticaretin verimliliği arttırmak üzere, motivasyondan ileri gidemez. Bu Dünya’nın birçok yerinde görülen ekonomik bir olgudur. Sadece turizm sektöründe yapılan bir pazarlama sistemi değildir. Düzenlenen protestolarda değerli Kuşadası esnafının karşısında değiliz“ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

ATRO yönetim kurulunun açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “ Aksine memleketimize ve yerel ekonomimize katkıda bulunulması için Turist rehberleri camiası olarak elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ancak yapılan protestolar süresince sahada en çok görünen rehber meslektaşlarımızın hedef tahtası olarak görülmesi ve açılan pankartlarda rehberlik mesleğine karşı onur kırıcı sözler yazılması ‘ Rehberinize güvenmeyin’,’ Kandırılmayın’ gibi ifadeler ülkemizi daha kötü göstermekten ileri gidemez. Ülkemize gelen misafirlere en iyi tanıtacak kişi Turist Rehberidir. Rehberi kötülemek ise ülke imajına vurulan büyük bir darbedir. ATRO olarak bölgede çalışan tüm Turist Rehberleri adına yukarıdaki açıklamaların değerli Kuşadası esnafı tarafından göz önünde bulundurulmasını, rehber meslektaşlarımızın protestoların hedefi veya tarafı olamayacağını kamuoyuna bildiririz “

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png