Geçenlerde yeni yapılan Aydın Tralles Kültür Sanat Merkezi’ne gittim. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulmuş, estetiği mükemmel düşünülmüş bir bina görüntüsünde. Selçuklu, Osmanlı ve modern mimarinin harmanlanması ile yapılmış. Dışarıdan bakıldığında üç katlı bir bina görünümünde olsa da ilave olarak iki bodrum katı ile beş katlı hizmet vermekte. Binanın ön tarafında geniş bir yeşil alan mevcut. Buradaki geniş yeşil alan çiçeklerle bölümlere ayrılmış durumda. İşin ilginç tarafı bu yeşil alanın altında iki katlı kapalı otopark mevcut. Ayrıca binanın arkasında da büyükçe bir açık otopark mevcut.

Giriş katında devasa bir salon sizleri karşılıyor. Tam karşınızda ana salonun girişi mevcut. Salonun üstü dev bir kubbemsi yapı ile kapatılmış, ama kubbenin üst bölümü cam olduğu için içerisi mükemmel düzeyde aydınlık. Tam ortadan devasa bir avize sallanıyor. Kubbenin yan yüzeyleri Osmanlı motifleri ile bezenmiş. Ana salon girişinin iki tarafında yarım ay şeklinde merdivenlerle üst kata çıkılıyor. Bunların yanında da asansörler bulunmakta. Üst katta merdivenlerin buluştuğu noktada ana salonun balkon girişi mevcut. Ayrıca bu kapıların iki tarafında localara girişler var.

Ana salon balkon ve locaları ile yaklaşık 750 kişilik. Oldukça geniş bir sahneye, ferahlığı ve akustiği önde tutulmuş bir orkestra çukuruna ve sahnenin yanlarında konserlerde kullanılmak üzere iki koro balkonu mevcut. Orkestra çukurunun üstü kapanabiliyor. Böylece diğer ekinliklerde sahne daha geniş olarak kullanılabiliyor. Koltuklar ve koltuk araları geniş ve rahat. Uzun süre otursanız bile rahatsız olmuyorsunuz. Giriş ve çıkış noktaları iyi dağıtıldığı için salonun dolması ve boşaltılması sorun olmuyor.

Ana salon haricinde küçük etkinlikler için 200’er kişilik iki yan salon bulunmakta. Üst katlarda resim ve fotoğraf çalışmaları için hazırlanmış küçük stüdyolar bulunmakta. Ayrıca bu katlarda yönetim birimleri yer almakta. Alt katlarda ise değişik kapasitelerde dört farklı seminer salonları, iki tane tiyatroya yönelik çalışma odası. Fotoğrafçılıkta kullanılmak üzere yapılmış karanlık oda bile düşünülmüş. İleri teknoloji ile donatılmış, video birleştirme, sunu hazırlama gibi çalışmaların da yapılabileceği bir teknoloji odası var. Bir de gençlere yönelik proje odası var. Bu odada internet bağlantılı altı bilgisayar var. Gençler burada proje çalışmaları yapıyor, ihtiyaç duyduklarında kendilerine destekte sağlanıyor. Burada hazırladıkları AB projeleri gibi çalışmaları yapıyorlar ve Belediye ile ortak yürütme fırsatı buluyorlar. Ayrıca malzeme depoları, ısıtma, soğutma ve diğer çalışmalar için odalar bulunmakta.

Binanın arka tarafındaki açık otopark alanının bir köşesinde ise açık hava heykel çalışmalarının yapılabileceği alan oluşturulmuş. Mermer blokları, ağaç kütükler gibi heykel yapımında kullanılabilecek malzemeler burada mevcut. Yani heykel, resim, müzik, tiyatro, sinema gibi aklınıza gelebilecek her türlü sanat çalışmalarınızı burada yapabilmeniz mümkün. Çünkü kapı girişinde beni karşılayan görevli bu merkezin bir saatinin bile boş geçmemesi için tüm gücüyle çalıştıklarını, sanat ile ilgilenen herkese kucak açtıklarını özellikle vurguladı. Merkezi gezdiğim süre içinde görmüş olduğum çalışmalar da bunu doğrular nitelikteydi.

Gezimi tamamlayıp tam dışarı çıkarken birisi bana ısrarla seslendi. ‘’Hüseyin, Hüseyin’’, dönüp baktım, seslenen kişi eşim. ‘’Uyan artık, yemeği yedikten beri iki saattir uyuyorsun’’, dedi, uyandım. Umarım ilgililer de uyanır.