Yerel olsun Ulusal olsun her seçimde baba oğulun, kayınbirader eniştenin aynı dönemde farklı partilerden aday olması gibi geride iz bırakan olaylar olur.

İleri demokrasilerde aslında sıradan olan bu tür olaylar bizim gibi demokratik düzenin tam işlemediği ülkelerde sıradan bir olay değildir.

Nedeni demokrasi kültürünün gelişmemesi ile alakalı gibi görünse de konu biraz da ataerkil bir millet oluşumuzla bağlantılıdır.

Zira bizde bireyler kanunen yetişkin olsalar da aile daha doğrusu baba meslek seçimi, eş seçimi gibi konularda son sözü söyleyendir. Aynı ağırlık aile bireylerinin siyasi tercihlerine de yansır.

Ama bu seçimde farklı bir olayla karşılaştık. CHP geleneğinden gelen bir aileye mensup iki kardeşten biri Ferda Çağlar Erkut 2011 genel, 2014 yerel seçimde olduğu gibi bu seçimde de aile partisi CHP’den aday adayı oldu.

Siyasete yeni soyunan ağabey Hakan Çağlar Ertürker ise aday adaylığında kardeşine rakip oldu ve baba partisi CHP yerine AK Parti’yi tercih etti.

Biz de bu yazıda sizlere demokrasinin güzel bir örneği, bu iki kardeşin siyasi rekabetini ele alalım istedik.

Ağabey Hakan Çağlar Ertürker, Brüksel Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu… Devlet ve Piyasa Mantığı Arasında Avrupa Savunma Sanayisinin Dönüşümü konusunda yüksek lisans yapmış.

AB Bakanlığı Sivil Toplum İletişim ve Kültür Başkanlığı, AB İşleri Uzmanı… Yeditepe Üniversitesinde uzun zaman Siyaset Bilimi, AB, Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi Politik alanında dersler vermiş.

Bu arada tarihi ve kültürel konularda araştırmalar yapmış, makaleler yazmış. Doğu ve Batı değerlerinin sentezini yapmış.

Sizin anlayacağınız testi dolu… Aydın siyasetine, kültürüne ve kalkınmasına katma değer üretecek kıratta bir siyasetçi…

Teorik konularda fazlası var eksiği yok… Ama pratikte aynı şeyi söylemek zor… Tek avantajı gurbet hayatı yaşadığı dönemlerde bile memleketi ve ata yurdu Dualar Köyü ile bağını devam ettirmesi.

Kardeşi Ferda Çağlar Erkut da öyle… ODTÜ İşletme mezunu… ADÜ de yüksek lisans yapmış… Belediye Meclis Üyeliği yanında çeşitli STK larda yönetim kurulu üyeliği var.

Ağabeye göre siyasette daha kıdemli… Aday olarak bir genel bir de yerel iki seçim geçirdiği için taban çalışmasında daha tecrübeli… Babasının siyasal mirasını kendisinin taşıdığı iddiasında.

Her iki kardeşin eğitimleri ve sonrasındaki çalışma alanları dikkate alındığında Hakan Çağlar Erürker’in entelektüel ve dışa açık bir kişiliği var.

Ferda Hanım’ın babasının siyasi mirasçısı olduğu ile ilgili sözlerine saygı duymakla beraber onun bu değerlendirmesi kendisinin reddi miras yaptığı anlamına gelmediğini aksine babasının 1980 öncesinde CHP saflarında verdiği demokrasi mücadelesinin doğru olduğuna da inanıyor.

Ancak o dönemin sosyal, siyasi ve ekonomik değerleri üzerinden ne bu gün Dünya doğru okunabilir ne yeni Türkiye kurulabilir ne de Küreselleşen Dünyada millet olarak ayakta kalınabilir.

İki kardeşin gerek kendi aralarındaki gerek de partileri arasındaki yarışta işleri sanıldığı kadar kolay değil.

Zira Hakan Çağlar Erürker’in kendi partisinden bölgede milletvekili Gültekin Kılınç, eski milletvekili Ahmet Ertürk, Abdurrahman Öz, Bekir Kuvvet Erim, Serpil Şahbudak, Halit Özırmak, Osman Girgin, Sabahattin Burhan, Ömer Yalçın Beyoğlu, Murat Karahemşeri, M.Ali Rıza Öziş olmak üzere 11 rakibi var.

O aday olabilmek için bazıları milletvekilliği, belediye başkanlığı yapmış vatandaş tarafından iyi tanınan rakipleri ile arasındaki tanınmışlık farkını kapatmak için daha fazla seçmen ziyareti yapmak zorundadır.

Kardeşi Ferda Çağlar Erkut ise geçen dönemlerde hem genelde hem yerelde adaylık tecrübesi yaşadığı için tanınmışlık açısından bir sorunu yok.

Onun Bölgeden parti içi rakipleri avukat Süleyman Bülbül ve Ali Ulvi Akoğlu… Parti içi rakipleri az olsa da partililerle olan sorunları kardeşininkinden daha fazla.

Hem 2009 seçimlerinde kayın birader Feyzullah Erkut hem de 2014 seçimlerinde kendisi tarafından önünün kesildiği inancını taşıyan eski ilçe başkanı Cavit Yenipazarlı ve ekibinin Ferda Hanım’la görülecek hesabı var.

Özlem Hanım’ın kendi oyunu artırmak amacıyla teşviki sonucu kaybedileceği önceden belli Nazilli Belediye Başkanlığına aday olmakla Ferda Hanım milletvekilliğinde kendi sonunu hazırladı.

Özlem Hanım 34,597 oy alarak emeline ulaştı ancak Ferda Hanım aldığı 22,970 oyla hatasının bedelini ödemekle kalmadı partililer arasındaki görüş ayrılıklarını kan davasına dönüştürdü.

Onun bu hareketi partisi için elini taşın altına sokmasıdır, diyerek takdir edenler de var.

Hangi görüşün baskın çıkacağının kararını ise 29 Martta ortaya konacak örgüt kantarı verecek… Karşıtları Ferda Hanım’ın önünü tekrar kesmeye mi çalışacaklar yoksa bedelini yerel seçimde ödettik diyerek destek mi olacaklar bekleyip göreceğiz.

Her iki kardeş şayet aday olmayı başarabilirlerse ki, başarmaları kendileri için olduğu kadar Aydın için de bir şans olacaktır, yarış asıl ondan sonra renklenecek ve bu mücadele hem siyasi tarihe hem demokrasi tarihine geçecek.