Aydın’da özellikle sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik önerilerde Afrodisias bölgesine dikkat çekilen raporda Aydın, termal ve kültür temalı bölgesel varış noktası olarak gösterildi. Raporda, Aydın ve Denizli illerini kapsayan yirmiyi aşkın jeotermal kaynak bulunan “Aphrodisya ve Kültür ve Termal Turizm Gelişim Bölgesi” sağlık ve termal turizm çerçevesinde geliştirileceği belirtildi. Aydın’ın da aralarında bulunduğu Güney Ege’deki dört ilin termal turizm master planının hazırlanacağı ve altyapı ile üstyapı yatırımlarının geliştirilmesine yönelik stratejilerin hayata geçirileceği bildirildi.
Ayrıca Aydın’ın da aralarında bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığınca bugüne kadar ilan edilen termal turizm merkezlerine ilişkin imar planları ve revizyon imar planlama çalışmalarının da tamamlanacağına değinildi. Avrupa’da termal turizm konusunda birinci varış noktası olmasının sağlanacak olduğuna da değinilerek, jeotermal suyun etkin bir şekilde dağıtımı amacıyla belirlenen pilot bölgelerde mahalli idareler birliği ve dağıtım şirketleri kurulması yönünde çalışmalar yapılacağı kaydedildi. Jeotermal kaynak odaklı ‘Turizm Merkezi’ veya “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilebilecek alanlar belirlenerek fiziki planlarının tamamlanmasından sonra turizm yatırımcılarına tahsisi kısa bir sürede gerçekleştirileceği de aynı raporda ifade edildi. “Turizm Stratejisi 2023”de nitelikli ve sürdürülebilir deniz turizmi için Kuşadası limanın da yenileneceği de bildirildi.
Turizm stratejisi 2023 raporunda, Aydın, Muğla ve Antalya ile beraber ele alınarak deniz- kum-güneş’ten oluşan kitle turizmine yönelik tatil turizminin doygunluk noktasına geldiği belirtildi. Buralarda turistleri otelden çıkarıp ikincil harcamayı arttırmak ve mevcut tesislerin 12 ay çalışmasını sağlayacak, kıyı turizmi yanı sıra marka oluşumunu sağlayacak etkinliklerin özendirilerek planlanacağı öngörüldü.