2010-2011 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Aydın Emniyet Müdürlüğü yeni yılda il genelindeki okullar ve çevresinde alınacak tedbiri belirledi. Okulla ilişiği olmayan şahısların okul çevresinden uzaklaştırılması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, “Aydın il sınırları içinde kamu düzeninin sağlanması, özellikle okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, bu kararla özellikle giriş ve çıkış saatlerinde okulların çevresinde olması muhtemel kavga, taciz gibi olayların önüne geçilmesi, okulların çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak, okul ile ilişiği olmayan ve işsiz, güçsüz, boşta gezen kişilerin okul çevrelerini mesken tutmalarının önüne geçilmesi, bu kişilerden öğrencilerimize gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikenin engellenmesi, uyuşturucu satıcılarının asıl hedefinin gençlerimiz olduğu hususu dikkate alınarak, okul çevrelerinde uyuşturucuyla mücadele yapılması, yasa dışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının engellenmesi amaçlanmaktadır” denildi.
Bu kararın il genelindeki tüm okullarda uygulanacağı kaydedilen açıklamada, “Bu karar Aydın il sınırları içerisinde okul bahçesinde çevresinde ve okul dış kapısı önünde, okul öğrencisi olmayan, okulla ilişiği bulunmayan, okul öğrencisi olup, ders saatlerinin dışında okulda bulunmaması gereken öğrenci veya şahısların okul çevresinden uzaklaştırılması üzerine yapılacak olan uygulamaların daha etkin ve caydırıcı olması amacıyla yasaklanmasını kapsar. Bu karar 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C ve 66 maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesi uyarınca hazırlanmıştır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen tedbirler alınmıştır. Okul bahçesinde ve çevresinde ve okul dış kapısı önünde, okul öğrencisi olmayan okulla ilişiği bulunmayan ve öğrenci velisi olmayan alınmayacaktır.
Okul öğrencisi olup, ders saatlerinin dışında okulda bulunmaması gereken öğrenci veya şahıslar alınmayacaktır. Okul ile ilişiği olmayan, işsiz, güçsüz, boşta gezen kişilerin okul çevrelerini mesken tutmaları önlenecektir. Alınan kararlara uymayanlar hakkında; 5442 İl İdaresi Kanununun 66. maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1.fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır. Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve tüm eğitim ve öğretim dönemlerinde geçerlidir” ifadelerine yer verildi.