Köylerden şehre pazara gidenlerin çocuklarına ve hane halkına en önemli hediyesi olan simit, devam eden bu gelenek sayesinde Aydın’da yüzlerce ailenin geçim kaynağı oluyor. 

Aydın’ın Germencik İlçesi’nde ailesi ile simit üretip pazarlarda satarak geçimini sağlayan simitçilerden Hasan Çakmak, Türklerin en geleneksel aperatifi olan simidi, ne hamburger ne de batı ülkelerinde tüketilen diğer aperatiflerin dize getiremediğini belirterek turistlerin bile pazar tezgahından simit alıp yemeye başladığını belirtti.

Şu anda pazarlarda çoluk çocuğa hediye götürmek isteyenler için simdin 3 tanesini 1 TL’den sattıklarını belirten Hasan Çakmak, bir yanda simit satarken bir yandan da asırlık bir geleneği sürdürdüklerini belirtti. Batı kültürü karşısında Türklere has bir çok gelenek ve göreneğin yanında beslenme alışkanlığının unutulmaya başlandığını ancak simidi, hiçbir aperatifin tahtından edemediğini belirten Sancak, “Eskiden babalarımız pazara gittiğinde çocukların heybeden çıkmasını beklediği en önemli şey simit idi. Bu gelenek Aydın’ın köylerinde halen devam ediyor. Hatta her gün fırında simit satılmasına rağmen şehir merkezinde oturanların bile pek çoğu simidi semt pazarındaki tezgahtan satın alır. Gelenek haline gelen simit sayesinde bizim gibi pek çok kişi de ekmek kazanıyor ve biz bu geleneğin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Türklere has bir aperatif türü olan ve yaklaşık 7 asırlık geçmişi olan simit kahvaltıların ve ara öğünlerin vazgeçilmezi olurken, il genelinde ekmek sayısına yakın simit tüketildiği öğrenildi.