Aydın son aylarda devam eden yağışların son 15 gün içerisinde etkisini artırmasıyla bölgenin ana su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri taştı. Önceki gün Söke Ovası"ndan başlayan taşkınlar bugün itibariyle Koçarlı ve Aydın ovalarına da ulaşarak, tüm arazileri sular altına bıraktı. Son 20 gün içerisinde yer yer taşkınların yaşandığı bölgede, nehir yatağının tamamen dolması sonucu tarlalar adeta denize döndü.
Yaşanan taşkın sonucu başta Koçarlı-İncirliova karayolu olmak üzere bölgedeki bazı köy yolları ulaşıma kapanırken; jandarma, polis, karayolları ve belediye ekipleri bölgede kazaların yaşanmaması için güzergahta sıkı güvenlik önlemleri aldı. Bölgedeki çok sayıda çiftlik evi de taşkınlardan zarar görürken; evlerde yaşanan üreticilerin aileleri ile hayvanları da mahsur kaldı. Bölgedeki ulaşım sadece iş makineleri ve traktörler ile sağlanabilirken; çiftlik evlerinde yaşanan kişiler ihtiyaçlarını da bu araçlarla temin edebildi.
SU SEVİYESİ YÜKSELDİ
Taşkınların ardından bölgedeki arazilerinde inceleme yapan üreticiler, zararlarının çok büyük olduğunu ifade ederken; Büyük Menderes Nehir yatağındaki su seviyesinin 5 metre 10 santimetreye; taşkınlardan zarar gören arazilerdeki su seviyesinin ise 50 santimetrenin üzerine çıktığı kaydedildi.
Son taşkının Aydın"da bu yıl meydana gelen üçüncü taşkın olduğunu açıklayan İncirliova Ziraat Odası muhasip üyesi Turgut Çelebi, “Bölgemizdeki çiftçiler her yıl taşkınlardan zarar görüyor. Çine ve İkizdere barajları bitirilemediği sürede çiftçimiz bu çileyi çekmeye devam edecek. Bu çile hem çiftçinin hem de ülkenin kaybetmesi anlamına geliyor. Durumumuz içler acısı. Buğday ve mısır üreticisi ürünlerini ekemedi. Üretici toprağını işlemekte zorlanıyor. Koçarlı ve Yeniköy ovaları tamamen sular altında. Menderes Havzası içerisinde bulunan köylerin tamamı mağdur durumda. Taşkın Söke"ye kadar devam ediyor, Söke Ovası"nda taşkının ve zararın boyutları daha büyük. Büyük taşkınlar söz konusu, bu büyük bir kayıp. Bunların olmaması lazım ama ne yazık ki bu güne kadar bu soruna bir çözüm bulunamadı” dedi.
20 gündür Aydın Ovası"nın sular altında olduğuna işaret eden Çelebi, Koçarlı-İncirliova karayolunun ise bugün öğle saatlerinde etkili olan taşkın sonucu ulaşıma kapandığını belirtti. Çelebi, her taşkında yolun kapandığına değinerek, bu konunun çiftçi için büyük bir kayıp ve sıkıntı olduğunu sözlerine ekledi.
KUZU ALMAYA GELDİ, MAHSUR KALDI
Öğle saatlerinde taşkın belirtilerinin ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Nihat Altınkaya isimli üretici de, ovadaki bir çiftlikten kuzu satın almak için bölgeye gediğini kaydederek, “Buradaki çiftlikte kuzular varmış, onları satın almak için geldik. Taşkın olacağı 2 saat önceden belli olmaya başladı. Aniden baskın yapınca çiftlik evinde mahsur kaldık. Ev sahibi de evde olmayınca kuzuları da alamadık. Biz yoldan geçtikten sonra taşkın olunca, çiftlik evinde mahsur kaldık” şeklinde konuştu.