Aydın Valiliği Kurban Komisyonu’nun Vali Yardımcısı Halil Canavar başkanlığında gerçekleşen toplantısında kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, standart şartlarının belirlenmesi, kurban hizmetlerinin sunumundan sorumlu eş güdümü teşir ve yağılacak denetimler konuları görüşüldü.
“Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde oluşturulan Aydın Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısında şu kararlar alındı: “2011 yılı Kurban Bayramında Kurban satış-kesim hizmetlerinin Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 3214 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 6. maddesine istinaden hazırlanan, Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik, Hayvan Sağlığı Zabıtası, Sağlık, Çevre, Belediye mevzuatlarına ve Aydın İli Kurban Hizmetleri Komisyon Kararına uygun olarak yürütülmesi esastır. Komisyonca belirlenerek aşağıdaki maddelerde sayılan ve Komisyonca hazırlanacak kesim mahalleri dışında Kamu mülkiyetindeki alanlarda, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki umumun menfaatine mahsus alanlarda, park, meydan, yol, refüj, kaldırım vb. gibi alanlarda kesim yapılması yasaktır. Özel ve tüzel kişiler münferit yada toplu kesimlerinde kendi özel mülklerinde kamu düzenine, mülkiyet ve tasarruf hukukuna, Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu, Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Çevre Kanunu, Belediye Kanunu ve mütemmim mevzuata riayet etmek münferit kesimlerde hijyen, çevre sağlığı ve temizliği koşullarına uygunluğu sağlamak, toplu kesimlerde ise, Komisyonumuzca Belediye Başkanlıklarına hazırlatılacak kesim mahallerinde aranacak şartlara uygun koşulları hazırlamakla sorumludurlar. Ancak Komisyonumuzca Büyükbaş hayvan kesimlerinde vatandaşlarımızın özellikle Belediye Mezbahasına olmak üzere Belediyelerce hazırlanacak olan Kesim Mahallerine yönlendirilmeleri tavsiyeye şayan bulunmaktadır. Aşağıdaki maddelerde belirlenerek sayılan Kurban Satış ve Kesim mahallerinin yine belirlenecek Kural-Şart-Standartlara uygun olarak hazırlanıp hizmete sunulması ve hizmetlerin aksaksız yürütülmesinden ilgili Belediye Başkanlıkları sorumludur. Belediyece uygun görülecek bir tarihte kesim yapacak kasaplar için Belediye Mezbahasında tekniğe ve hijyenik şartlara uygun kesim hususunda uygulamalı olarak kurs verilecek”
KURBAN SATIŞ MAHALLERİ
Komisyonca belirlenen mahaller dışında kurban satışının yasak olduğu belirtilen açıklamada, “Merkez Belediyesi dışındaki Belde Belediye Başkanlıkları, Beldelerindeki satış mahallini belirleyerek en geç 21 Ekim 2011 tarihine kadar Komisyon Başkanlığına bildirilecek ve halkımıza gerekli duyuru yapacaktır. Aydın merkez Belediye sınırlarında Aydın – Çine karayolunun 2. kilometresi doğusunda bulunan Aydın Belediyesi yeni hayvan pazarı Kurban Satış Mahalli olarak belirlenmiştir. Bu mahallerde gerekli alt yapının tesisi, mevzuata uygunluğunun, tesis ve takibi, ulaşım, Trafik, Güvenlik gibi hizmetlerin sağlıklı yürütülmesinden ilgili Belediye sorumlu olacaktır. Görevli güvenlik birimleri Belediye Başkanlıklarına yardımcı olacaklardır. Kurban satış yerlerinde genel güvenlik ve asayişin sağlanması için İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı gerekli tedbirleri alacaklardır” denildi.