Devlet Su İşleri tarafından “Aydın ve Civar Yerleşimler İçme Suyu İsale Hattı 3.Kısım” çalışmaları Üveyspaşa Mahallesi, Çankaya Caddesi aşaması tamamlandı. Ramazanpaşa Mahallesi ve Zafer Mahallesi bağlantısı yapılmaya başlandı. Çankaya Caddesi üzerindeki kazı sırasında çıkan antik mezarı saymazsak (ki oda tarihin karanlığına gömüldü) herşey yolundaydı.

Adliyenin alt sokağından geçecek boru hattının, “Karanlık Köprü”nün yanından, tarihi dokuyu tamamen kapatacak ve tahrip edecek şekilde geçirilmiştir.

Nasıl olur? Gerçekten mi? dediğinizi duyar gibiyim.

Evet gerçek. İşte belgesi.

 

 

karanlik-kopru.jpgkaranlik-kopru-1.jpg

 

“Karanlık Köprü” zaten bakımsızlık ve üzerinde yetişen incir ağacı ile örtüldüğü için kimse farkına bile varmıyor. Kırmızı ile çizilen hat “Karanlık Köprü”nün örtülen dokunun altındaki siluetini gösteriyor. Fakat köprünün kuzey cephesinden bakıldığında olayın vahameti ortaya çıkıyor. İsterseniz birde köprüye kuzey cephesinden bakalım.

 

karanlik-kopru-2.jpg

“Karanlık Köprü”nün önemi ne?

“Karanlık Köprü” Aydın’da Selçuklu dönemine ait kalan birkaç eserden biri. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde dönelim. Seyahatnamede “…7 kapıdır. Batı tarafına Kuşadası Kapısı ve güney tarafına Çufut Kapısı gayet küçüktür. O tarafta bostanlara açılır. Kıble tarafına Menteşe Kapısı ve doğu tarafına Nazilli kapısı vardır. Ondan 300 adım bir der içinde Tabakhane kapısı önünde bir göz taş köprü vardır. Bu tabakhane kapısından içeri girince yıldız tarafına 200 adım gidince Değirmenler kapısıdır, bu kapıdan kale içine gidilir…” şeklinde açıklama yapmıştır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde anlattığı bu yerleri çıkartabildiniz mi?

Tarihi Güzelhisar’ın 7 kapısından biri olan Nazilli Kapısını çıkartmak biraz daha kolay. Şimdiki Nazilli köprübaşı olarak bilinen, şehir merkezini Zafer Meydanına bağlayan Tabakhane deresi üzerindeki köprüdür. “Tabakhane kapısı önünde bir göz taş köprü vardır.” şeklinde Seyahatnamede açıklanan Tabakhane kapısı neresi? Tabakhane Kapısı, Barbaros Caddesini, Ticaret Lisesi ve Pınarbaşına bağlayan tarihi Karanlık köprüdür. Aydın Selçuklu döneminden ayakta kalan belki de en önemli birkaç yapıdan biridir bu köprü. Tralleis’inde en önemli ticari faaliyetlerinden alan deri, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde betimlediği gibi Tabakhane deresi boyunca yapılmış önemli bir endüstri olmuş ve dereye de Tabakhane Deresi adının verilmesine neden olmuştur.

Peki dönelim bugüne. DSİ çalışma alanına koyduğu bir pano ile “Çevreye Verdiğimiz Rahatsızlıktan Dolayı Özür Diler Anlayışınız İçin Teşekkür Ederiz” şeklinde yazı yazmış.

 

karanlik-kopru-3.jpg

 

Devlet Su İşleri, bu uygulama ile gerçekten rahatsızlık verdi. Özellikle tarihi değerlerimizi hiçe sayarak. Fakat işin daha vahim bir yanı var. Devlet Su İşleri, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin almadan bu uygulamayı yapamaz. O zaman şu soruları sormamız gerekiyor;

Devlet Su İşleri, bu uygulamayı yaparken Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin aldı mı?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, boruların “Karanlık Köprü”den bu şekilde geçirilmesine izin verdi mi?

Her iki soruya da evet yanıtı alacak olursak, şunu sormamız gerekiyor;

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu “Karanlık Köprü”yü Gözden Çıkardı mı?

Eğer, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu böyle bir izin vermedi ise müdahale etmek için ne bekliyor?

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA