Aydın"ndaki jeotermal kaynaklar ve bu konuda yapılan yatırımlar konusunda 2009 Yılı Aydın İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı"nda katılımcı ilçe kaymakamları, belediye başkanları, daire müdürleri ve yatırımcı kurum temsilcilerine birifing veren İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Sabahattin Azazi, Aydın ve ülke ekonomisi için konunun önemine dikkat çekerek, ilgililerin bu konudaki çalışmalara destek vermesini istedi.
Aydın"daki mevcut jeotermel potansiyeli hakkında bilgiler veren İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Sabahattin Azazi, Aydın"da Sarayköy'den başlayıp Ortaklar'a kadar olan Menderes Vadisi'nin Türkiye'nin en zengin jeotermal yataklarına sahip olduğunu söyledi. Buradaki rezervin Türkiye"nin yüzde 70"ine yakının olduğuna işaret eden Azazi, “Jeotermal Aydın için çok önemli. Çünkü Aydın'da kent ısıtılmasından tutun da soğutmaya kadar her alanda kullanılabilen yenilenebilir bir enerji türüdür. Şu anda biz bunun çok azından faydalanıyoruz. Sadece Aydın kentini değil Ortaklar'dan Buharkent'e kadar bütün Aydın'ı ısıtmak mümkündür. Bunu sadece ben söylemiyorum. Bu konuda bütün otoriteler söylüyor” diye konuştu.
Jeotermal konusunda hayal kurmanın bilgiden daha değerli olduğuna işaret eden Sabahattin Azazi, şöyle konuştu: “Aydın"da jeotermal üzerinde tartışma ve görüşmelerin yapılması gerekiyor. Menderes grabeninde Ortaklar"dan Buharkent"e kadar yüzde 70 rezerv var. Bu konuda birikimimizde var. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Hazırlanan Aydın Jeotermal Projesi (AJP) bu kaynakların değerlendirilmesi için hazırlandı. Jeotermal enerjiden ısı üretimi kömür ve fueloilin 10"da 1"inden daha az bir maliyetle gerçekleşebilmektedir. Jeotermal sistemin ısıtma maliyeti konut başına bin – bin 500 dolar civarında. Osmanlı"da vergi gelirinin ve 1950"li yıllarda GSYİH"in yüzde 10"nu karşılayan, ilk demiryolunun kurulduğu yer olan Aydın jeotermal kaynaklarla yeniden bu kimliğine kavuşabilir. Yerel, yenilebilir, sürdürülebilir, tükenmez niteliklere sahip olmasına rağmen; neden Aydın ili jeotermal imkanlarını kullanmasın? AJP"nin yapılabilirliğinin araştırılması için Aydın Valiliğince 5 Haziran 2009 tarihinde onay verilmiştir. Araştırma kapsamında konut, işyeri, sanayi, tarım işletmeleri ve otellerde inceleme yapılacaktır. Jeotermal konusunda ezberin bozulması için tüm kesimlerin bu projeye destek vermesi gerekiyor”
GÜRİŞ Mühendislik AŞ'nin kurduğu 45 MW Germencik Jeotermal Elektrik Santrali'nin şu an dünyada uygulanan en son teknolojiyle çalıştığının altını çizen Azazi; şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar neticesinde şunu gördük ki, bu potansiyel Aydın'da var ama şu anda özel sektör için kârlı değildir. Bu konu tartışmaya açıktır. Bu konunun irdelenmesi ve araştırılması gerekir”