2017 üretim yılı desteklemeleri belli oldu. Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete’de yayınlanan 2017 tarım desteklerine Aydın’ın coğrafi işaretli ürünü incir yine dahil edilmedi. 2017 yılı üretim yılı tarım desteklemeleri kapsamında önceki yıllarda olduğu bu yıl da hayal kırıklığı yaşayan incir üreticisi, coğrafi işaretli ürünlerine destek verilmemesine sitem etti. Fındığa dekar başına 170 TL destek verildiği Türkiye’de incire verilecek olan prim desteği yine başka bahara kaldı. Dünyanın en önemli incir üretim merkezi olan Aydın’da konu ile ilgili olarak açıklama yapan oda başkanları yine hayal kırıklığı yaşadıklarını dikkat çekerek üzüntülü olduklarını belirttiler.

İncire destek sözü verilmesine rağmen bu sözün askıda kalmasının üzücü olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “İncire seçim zamanı destek verileceği konusunda vekiller açıklama yapmasına rağmen maalesef bu dönemde de incire destek verilmedi ve yine es geçildi. Bu konuda üzüntülüyüz. Zeytinyağı 80 kuruş devam ediyor ve Allah bereket versin. Ancak biz tane zeytine de destek verilmesini istiyorduk. Zeytinin ana maddesine destek verilmiyor ama yağına veriliyor. Tane zeytine destek verilmesi daha fazla büyük prim gibi gözükse de durum böyle değil. Gerekirse bu destekleme zeytinyağından alınıp tane zeytine verilsin” dedi.

“Rakam çok düşük”

Türk çiftçisinin yurtdışındaki çiftçi ile rekabet etmesinin bu şartlarda zor olduğunu belirten Bosnalı, “80 kuruş zeytinyağı primi İspanya ve İtalya gibi dış ülkelerle kıyaslandığında bu rakam çok düşük. Rakiplerimizle aynı sahada top oynamak istiyoruz. Bugün bu ülkelerde zeytinyağına kilogram başına destek 1.2 Euro bu da yaklaşık 5 TL’ye tekabül ediyor. Bu koşullarda aynı sahada top oynayamayız. Zeytinyağının primi yükseltilmiş gibi gözükse de rakama adlanılmamalıdır. Çünkü rakiplerimizde durum böyle değil. Türk çiftçisinin malını yurtdışına satmaya kalktığımız zaman bu prim konusu ortaya çıkıyor. İhracatçının da eli güçlendirilmesi gerekiyor. Açıklanan bu rakamlar çiftçimize hayırlı olsun. Desteklemeler çiftçinin yararına yapılan işlerdir. Son yıllarda ise haksız destekler de ortaya çıkmaya başladı. Bununla ilgili olarak da devletimiz tedbirleri arttırıp sıkı takip uygulaması gerekiyor. Doğru ellere doğru primler verilir” diye konuştu.

“İncire de destek verilmeli”

Özellikle pamukta desteklemenin artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Pamuk da zeytinyağı ile eşitlendi. Bu da pamuk çiftçimiz için güzel oldu. Mazot ve gübre desteği ile birlikte dekarda 40 TL kötü bir rakam değil. Bu da devletin pamuğa önem verdiğini gösteriyor. Allah devletimize zeval vermesin. Ayrıca fındığa destek verilen bir yerde incire de verilmelidir. İncir değerli bir ürün ve hurdası bile parayla satılıyor. Türkiye’nin, Ege’nin ve Aydın’ın milli ürünü olan incir desteği hak ediyor. İncirde kaliteli ürün elde etmek amacıyla teşvik olarak destek verilebilir” ifadelerini kullandı.

Ak Partili Mehmet Erdem'den açıklama

Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem konuya dair açıklama yaptı. Erdem şöyle konuştu;

İncire destek verilmesi gerektiğini şimdiye kadar uygun platformlarda dile getirdik bundan sonra da dile getirmeye devam edeceğiz. İncire Türkiye tarihi boyunca prim desteği verilmedi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca mısıra da destek verilmemişti ve bizim dönemimizde mısıra prim desteği verilmeye başlandı. İnşallah Mısır ürününde olduğu gibi İncire de ilk defa prim desteği vermek Ak Parti Hükümetlerine nasip olur.

Ben görüş olarak üretilen tüm tarım ürünlerine prim desteği verilmesini istiyorum. Çünkü prim desteği verdiğinizde tüm ürünler kayıt altına alınmış olacak ve kayıt dışı ekonomi azalacaktır.

Prim desteği stratejik ürünler öncelikli olarak verilmektedir. Yıllık bütçe imkanları çerçevesinde tarıma ayrılan bütçeden imkanlar çerçevesinde ve stratejik ürünler dikkate alınarak destekler verilmektedir.

Tüm ürünlere destek verilmesi elbette bütçe imkanları meselesidir.

Bununla birlikte üretim alanı 5 dönüm ve altında kalan üreticiler için dönüm başına 100 TL küçük çiftçi üretim desteği verilmektedir. Küçük üreticilerimiz başvuru yaparlarsa, incir üreticisi de istifade etmektedir.

Bu yıl pamuk ürünümüze kg'da 80 kuruş,36 TL mazot ve 4 TL gübre desteği dönümde toplam 400-450 TL civarında destek verilecektir.

Zeytinyağ desteği de kg'da 80 krş olacaktır. Sofralık dane zeytine TC tarihi boyunca prim desteği verilmemiştir. İnşallah sofralık dane zeytine prim desteği vermek Ak Parti Hükümetlerine nasip olacaktır.

Zeytinyağı ve diğer ürünlerde AB'de verilen desteklerin karşılaştırılması doğru ve haklı değildir. Çünkü AB ülkelerindeki çiftçilere AB fonlarında toplanan paralardan bu destekler verilmektedir. AB fonlarındaki parasal imkanlar çok fazladır; AB'de fert başına düşen milli gelir oranı Türkiye'nin çok üstündedir; AB'de çiftçilerin toplam nüfusa oranı çok düşüktür.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR