Aydın denince ilk akla gelen ürün olan incir, bir çok ailenin geçim kapısı konumunda. Üreticiden, işleyicisine, ihracatçısına varana kadar bir çok kesimin geçim kaynağı olan incir Aydın ekonomisine katkısı kadar insan sağlığını da olumlu etkiliyor. Türkiye’de üretilen incir miktarının yüzde 85’lık kısmını karşılayan Aydın’da 6 milyon 487 adet incir ağacı bulunuyor. Aydın’da 38 bin hektar alanda yapılan incir üretiminden yıllık ortalama 55 bin ton incir elde ediliyor.

EN FAZLA FRANSAY’A İHRAÇ EDİLİYOR
Aydın ili açısından en önemli ihraç ürünü olan kuru incir Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aydın'da üretilen incirin yaklaşık yüzde 5'i taze olarak pazarlanmakta, kalan incir ise kuru incir olarak değerlendirilmekte. Ege bölgesinde incir islemesi, paketlemesi yada dış satımı yapan 100 e yakın kayıtlı firma bulunuyor. Bu firmaların tamamına yakını Aydın’da yer alıyor. Aydın’dan ihraç edilen kuru incirin yüzde 70-75’lik bölümü Avrupa Birliği ülkelerine, geri kalan kısmı ise, uzak doğu ve orta doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Aydın’dan kuru incir ihracat edilen ülkeler 8 Bin ton ile Fransa ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 7 Bin ton ile Almanya ve 6 Bin ton ile İtalya izliyor. Aydın yıllık 40 Bin ton incir ihracatından yaklaşık 70-80 milyon dolar gelir sağlıyor.

AYDIN İNCİRİNİN YÜZDE 90’NI EKOLOJİK
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ege Üniversitesinin incir için yapmış olduğu araştırmaya göre Aydın’da üretilen incirlerin yüzde 90’nının ekolojik olduğu tespit edildi. fakat üreticilerin birçoğunun sertifikalı üretim yapmadığı için ürünlerin normal ürün statüsüyle satıyor. Geçimini incirden sağlayan 33 Bin çiftçi aile arasından belirlenen örneklerin Aydın Ticaret Borsası Laboratuarları’nda yapılan analizlerinde örnek ürünlerin yüzde 90’nında kimyasal bir ilaç kalıntısına rastlamadığı tespit edildi.