Türkiye'de daha çok canlı donörden yapılan ve kadavrada eksikliği hissedilen organ bağışında, Ege Bölgesi'nin ülke standartlarının üzerinde seyrettiği bildirildi.

Geçen yıl Ege Bölgesi'nde gerçekleşen 126 beyin ölümünden 66'sının organları bağışlandı. İzmir'de 41, Ege Bölgesi'nin diğer illerinde ise 25 kadavradan organ bağışında bulunuldu. Kadavradan yapılan bağışlarda 28 kalp, 117 böbrek, 70 karaciğer, 8 pankreas, 1 ince bağırsak olmak üzere toplam 224 organ, acil durumda olan hastalara nakledildi.

6 böbrek, 2 karaciğer, 2 kalp, 3 kornea, 3 kemik iliği nakli merkezinin bulunduğu İzmir'de, kadavradan bağışta ilk sırayı, 11 beyin ölümü gerçekleşen hastadan nakil yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi aldı.

DEÜ'yü 8 beyin ölümünden organ bağışının gerçekleştirildiği Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6'sından Ege Üniversitesi Hastanesi ve aynı rakamla Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi takip etti.

İzmir'deki bağış sıralamasını, 5 beyin ölümünden Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3 beyin ölümünden Kent Hastanesi, 1 beyin ölümünden ise Buca Eğitim ve Araştırma ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi izledi.

Ege Bölgesi'nde İzmir'den sonra en fazla beyin ölümünden organ bağışı 9 kadavra ile Aydın'dan geldi. Aydın'ı 7 kadavradan organ bağışıyla Muğla, 5 kadavra ile Denizli, 3 kadavrayla Manisa, 1 kadavra ile Kütahya takip etti.
4 beyin ölümünün gerçekleştiği Çanakkale ve Uşak'ta ise organ bağışında bulunulmadı.

BAĞIŞLANAN ORGANLAR 224 KİŞİYE ŞİFA VERDİ

Kadavralardan yapılan organ bağışları ise 224 acil organ bekleyen vatandaşlara şifa oldu. Ege Bölgesi'ndeki kadavraların 18'inin kalbi başka bir bedende atmaya başladı. Kadavralardan bağışlanan 116 böbrek, 60 karaciğer, 8 pankreas, 1 ince bağırsak, acil organ bekleyen hastalara nakledildi.
Ege Bölgesi dışından gelen 10 kalp, 10 karaciğer ve 1 böbrek de uygun hastalara şifa oldu.
İzmir Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'de kadavrada eksikliği hissedilen organ bağışında, Ege Bölgesi'nin geçen yıl bağışlanan organlarla ülke standartlarının üzerinde seyrettiğini kaydettiler.
Yetkililer, 2007 yılında toplumun organ nakli konusunda bilinçlenmesini sağlamak ve duyarlılığını artırmak amacı ile yoğun bakım ünitesi olan hastanelerdeki 33 organ nakli koordinatörünün, 22 bin 620 kişiye eğitim verdiğini kaydetti.
Bu eğitimler sonucu, geçen yıl 2 bin 451 vatandaşın organlarını bağışladığını ifade eden yetkililer, hedeflerinin 2008 yılı içinde bu alanda dünya ortalamasını yakalamak olduğunu dile getirdiler.