Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, yaptığı açıklamada; “Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; Aydınlı ihracatçıların ihracat rakamları geçen yılın Nisan ayına göre yaklaşık yüzde 7’lik artışla 65 milyon 457 bin 209 dolar olarak gerçekleşti. 2014 Yılına son üç yılın en iyi ihracat rakamları ile giren ilimizin Nisan ayında Mart ayından daha fazla ihracat gerçekleştirdiği görülmektedir. Bu yılın başından başlayarak gerçekleşen olumlu havanın sürdüğü görülen ilimizin Türkiye genelinde de ortalamanın üstünde olması gelecekteki Aydın için umut verici bir durumun habercisi olarak görülmektedir. İthalat rakamlarına baktığımızda ise geçen yılın Nisan ayı için ithalat rakamı 27 milyon 205 bin 379 dolar iken bu yıl bu rakam 19 milyon 617 bin 285 dolar olarak gerçekleşmiştir ve bu da ithalatta yaklaşık yüzde 39 azalma oluğunun göstergesidir. Nisan ayını özetlememiz gerekirse geçen yıla göre daha fazla ihracat ve ithalat rakamlarının azalması dışa bağımlılığı azalan ve ihracat rakamları ile katkısı olan önemli bir il olduğunu göstermektedir” dedi.

AYDIN, DIŞ TİCARET AÇIĞINA POZİTİF KATKI SAĞLADI
Aydın’ın Nisan ayında dış ticaret açığına olumlu yönde katkı sağladığına işaret eden Şahin, “İhracat rakamlarındaki yükselmesi Aydın ilinin, Mart ayında olduğu gibi Nisan ayı için de Türkiye’nin azalan Dış Ticaret açığına olumlu yönde katkısı olan illerin başında gelmesini sağlamıştır. 2014 yılının ilk dört ayına baktığımızda ihracatın ithalatı karşılama oranı 3,1 kat daha fazladır. Bölgemizde dış ticaret açığına pozitif yönde en fazla katkıyı sağlayan il Aydın ilidir. 2014 yılı Nisan ayı ihracat rakamlarına baktığımızda Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat sektörü 22 milyon 644 bin 511 dolar ile ön plandadır. İhracat rakamı olarak ikinci sırada Taşocakçılığı ve diğer madencilik 9 milyon 506 bin 809 dolar. Üçüncü sırada Gıda ürünleri ve içecek 8 milyon 231 bin 391dolar ile izlemektedir” diye konuştu.

EN FAZLA İHRACAT RUSYA’YA
Nisan ayında ihracat yapılan ülkeler hakkında da bilgiler veren Şahin, şunları söyledi: “İlimizden 93 ülkeye ve 3 Serbest Bölgeye ihracat gerçekleşmektedir. İhracatımızın en fazla gerçekleştiği ülke ise 2014 yılının Nisan ayında toplam 4 milyon 463 bin 605 dolar ile Rusya Federasyonu olmuştur. Son 12 aylık ihracat rakamına bakıldığında 712 milyon 889 bin 560 dolar olan ilimiz bu rakamlarla geçtiğimiz yılın rakamlarından fazla ihracat gerçekleştirerek 1 milyar dolar barajına emin adımlara ilerlemekte olduğu görülmektedir”