Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) dün yaptığı Aydın doğalgaz dağıtım lisansı ihalesine en düşük teklifi Metangaz şirketi verdi. İhaleye Saadettin Saran da girdi ancak daha sonra ihaleden çekildi. Medya, yayıncılık ve savunma sektörlerinde faaliyet gösteren ve Saran Üretim ve Doğalgaz Dağıtım AŞ adıyla ihaleye katılan Saadettin Saran'ın enerji yatırımlarını artırmayı hedeflediği öğrenildi.
İhalede öncelikle birim hizmet ve amortisman bedeli üzerinden açık eksiltme yapıldı ancak "sıfır" bedelin teklif edilmesiyle açık eksiltmeye 180 dolarlık abone bağlantı bedeli üzerinden devam edildi. Metangaz 165 dolarlık teklifiyle ihaleyi kazandı.
Organize sanayi bölgesi, oteller ve seraların yoğun olarak bulunduğu Aydın iline doğalgaz dağıtmak için Ongaz, Metangaz, Saran ve Anadolu şirketleri fiyat teklifi verirken, Palgaz ise teşekkür mektubu sundu. En düşük ilk 3 teklif sahibinin davet edildiği ihalede Metangaz, Anadolu ve Saran şirketleri yarıştı. 4'üncü turda Anadolu Doğalgaz AŞ'nin çekilmesiyle birlikte 2 şirketle devam edilen ihalenin 6'ıncı turunda sıfır bedel birim ve amortisman bedeli teklifi Metangaz ve Saran şirketlerince verildi. Bu nedenle ihaleye abone bağlantı bedeli üzerinden devam edildi.
İkinci kısmın 6'ıncı turunda Metangaz'ın 165 dolarlık teklifi karşısında Saran AŞ ihaleden çekilmeyi tercih etti. Böylece ihaleyi kazanan şirket Metangaz oldu. Metangaz, Global Yatırım, STFA, Okyanus Taahhüt AŞ ve Tefirom olmak üzere 4 şirketin ortaklığından oluşuyor. İhale sonucu, Aydınlı aboneler 8 yıl boyunca birim hizmet ve amortisman bedeli ödemeyecekler. Yani BOTAŞ'ın çıkış fiyatından gazı satın alacak olan Aydınlılar, bağlantı bedeli olarak da 180 dolar yerine 165 dolar ödeyecekler. Ancak 8 yıl sonra kazanan şirketin kendi istediği birim hizmet ve amortisman bedelini EPDK'ya onaylattıktan sonra uygulama hakkı bulunuyor.

40 milyon dolarlık yatırım
İhale sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Aydın ihalesinin 53'üncü şehiriçi doğalgaz dağıtım lisansı ihalesi olduğunu ve bugüne kadar 50 tane dağıtım lisansı verildiğini kaydetti. Lisans alanların 47'sinin fiilen yatırımlara başladığını ve yatırıma başlanan bu illerin 37'sinde ise doğalgaz kullanılmaya başlandığını kaydeden Köktaş, 390 bin nüfusluk Aydın'da 180 bin konutun doğalgazla tanışacağını kaydetti. Köktaş, konutların yanı sıra bölgedeki organize sanayi bölgesi, otellerin de doğalgaz kullanabileceğini ifade etti. Metangaz'ın bağlı olduğu Energaz grubunun İş Geliştirme ve Planlama Departmanı yetkilisi Yavuz Ünal, 30 senelik fizibilite çalışması yapıldığını ve 5 yılda 100 bin aboneye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Yılda 50-60 milyon metreküplük gaz satışı yapacaklarını söyleyen Ünal, 5 yılda 40 milyon dolarlık yatırım yapmayı da planladıklarını ifade etti.