Banka faiz oranları düşük. Ev, arsa dükkân almayı düşünenler için alım yapmanın tam vakti.

Aydın Tüm Menkul, Gayrimenkul Ticareti Komisyoncular Derneği Başkanı Şuayip Yeğen’le hem dernek üzerine hem de emlak piyasası hakkında görüştük.

Aydın Tüm Menkul, Gayrimenkul Ticareti Komisyoncular Derneğinin amacı nedir? Önceden aktif durumdayken niye pasif konuma geçti?

Bu dernek 3–4 yıl önce vardı. Ancak o yıllarda emlak alım satımının geri kalması, insanımızın emlakçılığa yatırım gözüyle bakmamasıyla emlakçılar bayağ krizli günler yaşadılar.  2003–2004 gibi millet dövize yüklenince buradaki krizde bu derneğin hareketsiz kalmasına sebep oldu. Sonunda ad dernek kapatıldı. Aydın emlakçıları derneksiz.4 yıldır emlakçılar bir araya gelemiyor. İşte o tarihten sonra birden durum değişti. Konut ihtiyacı herkeste vardı. Ama kimsede para yoktu. Hükümetin çıkardığı yasalar, İmarda yapılan değişiklikler, imar mevzuatındaki değişiklikler, inşaata getirilen denetim zorunluluklarıyla konutların sağlıklı yapılması için hazırlanırken bu kez tüm mimari projeleri inşaat alanlarında insanı öne çıkaran projeler geliştirdiler. İç mimariler bile insanımıza danışılarak yapılmak istendi. Talep var, talebi teşvik edecek bir şeylerde olması lazımdı. Bu kez devreye bankalarda girdi bugün konut edinmek insanımız için çok kolaylaştı. Uzun vadeli uygun vadelerle artık inşaat geniş bir yatırım haline geldi. Bir yandan inşaat hızla yürüyor bir yandan alım satım ama emlakçılar kendi arasında bir eksiklik hissettiler. Beraber çalışamama, bir başka arkadaşından müşterisi için yardım isteyememenin sıkıntısını yaşadılar, yaşıyorlar da. İşte bu hareketle tekrar gündeme geldi böyle bir derneğin olması.  Emlakçılar kendi aralarında entegre oldular. Bir araya geldiler.25 Mart 2011 itibariyle derneğimizi kurduk. Dernek başkanlığına da sağ olsunlar beni layık gördüler. emlakçılar derneği başkanı olarak 1 aydır gerçekleştiriyoruz. Tüm çalışmalarımızı tamamladığımızda üye kayıt çalışmalarımıza başlayacağız. Üye kayıtları kimler olacak zaten belli. Aydın ve ilçeler hemen hemen 500 üyeye ulaşmak istiyoruz. Neden 500 üye? Daha da fazla olması lazım derneğimizin yarınlarda oda konumuna da gelmesini istiyoruz. Emlakçılar, Biz oda olursak daha ciddi daha güvenilir kurumsal kimlik edinebiliriz, düşüncesindeler. Bugün derneği de ciddi bir şekilde çalıştırabiliyorsak, bu dernek üyeleri de kendi aralarında bir güven oluşturabilirler. Onlarda dernek üyesi kimliği ile güvenilir olabilirler diye düşünüyoruz. Tabii ilk hedefimiz bu sayıya ulaşmak. Rent a car ve sigortacılık da bizim ara mesleğimiz. O arkadaşlarımızı da yanımıza alarak, bu sayıya ulaşacağımıza inanıyorum.

Öncelikle derneğimiz dağınık halde olan ferdi olarak hizmet eden bu emlakçı ve ya oto alım satımcı ve sigortacı gibi Türkiye’nin değişimini gören insanlar olarak yakında sadece emlak işiyle uğraşanların da olacağını tahmin ediyoruz. Tabii onlarında aramızda olması gerektiği kanaatindeyim. İşte onların birleştirilmesi bizim için çok önemli. Nasıl ki bugün inşaat alanları iç mimari ve dış mimariyle değişim yaşayıp farklılık oluyorsa emlakçılar da kendi arasında yapacakları eğitim çalışmasıyla öncelikle üzerimizdeki kötü olan her şeyi attırmamız gerekiyor. iş birliği yaparak kendi aramızda bir lokal oluşturmak istiyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı gidermek için dayanışma sandığı oluşturmak istiyoruz. Emlak bürolarında artık bize müşteri gelsin de sorsun da satış yapalım devri geçti. Gelişim ve değişim çok önemli. Buradan bir emlakçı arkadaşım Türkiye’nin her yerine ulaşabilmeli. Arkadaşlarımızın tüm eksikliklerinin giderilmesi için gerekli her çalışmayı yapacağız. Aydın’da emlakçılar arasında birlik ve beraberlik kültürünün yerleşmesini istiyoruz. Diğer illerdeki dernekler bunu başarmışlar. Niye biz de başarmayalım ki?

Bugün Halk Eğitim Emlakçılık kursu açıyor. Son kurslar veriliyor sanırım bugünlerde. Bundan sonra olmayacak diye biliyoruz. Bizim açacağımız kursta emlakçı arkadaşlarımıza gerekli tüm eğitimler verilecek.

hatice0.20110429100747.jpg

Emlak sektöründeki sıkıntılar neler? Nasıl önlenebilir?

Bugünlerde emlakçılarımızda bir sıkıntı var. Bugün bir yüncü dükkânına girdiğinizde yün alırsınız. Fakat camında satılık ev görüyoruz. Pastanenin camında da aynı şekilde. Sonra arkadaşlarımız soruyorlar bizim camımızda satılık pasta, ekmek, yün yazmıyor. Tüm esnaf arkadaşlarımıza diyoruz. Bizim haklarımızı beraber koruyalım. Bizlerde dernek olarak yasalardan istifade edip bu gibi durumlara müdahale edeceğiz. Bu durum hoş değil. Herkes kendi işini yapmalı, birbirimizin işine saygı duymalıyız. Ayrıca bankalarda direk bu işlerle ilgilenen emek harcayan kişiler var. Fakat insanlarımızın da koşa koşa bankalara gitmediğini düşünürsek işbirliği içinde olmak gerekli. Müşterilerimizinde menfatine bankalardan kolaylaştırıcı taleplerimiz olabilecek. Müşterinin hizmetinde hemen bulunabilecek kişilerin olması gerekli. Müşteri bu aşamada bekletilmemeli. Geniş kapsamlı ve şeffaf yapmıyorsak, toplum sizi dışında bırakacaktır. Biz arkadaşlarımıza işaret ettiğimiz noktada önce kendilerinin yara almaması için güvenilirliği kazanması için bir arada olmanın keyfini yaşatmak istiyoruz. Bu aşamada dışlanmış olan arkadaşı da tekrar geri kazanabiliriz, yardımcı olabiliriz.

Emlak sektörüne girecek kişilerin önceden çok iyi bir müşteri pörtföyüne sahip olması mı gerekiyor?

O mesleği yapacak arkadaşın yaradılışına bağlı. Gerçekten becerikliyse önceden emlakçı arkadaşlarla temas içine geçtiyse ve ya kendi adına birkaç alım satım yaptıysa onun ismi zaten piyasada duyulmuştur. Artık ona mekân gerekiyordur. Profesyonel düşünmesi gerekir. İşini iyi yapan kişilerle temas içinde olmalı. Kesinlikle işe başlayanın çok olmasa da az olsa bile mutlaka portföyü vardır. Bu arada teknolojiyi de iyi kullanması gerekli çünkü Türkiye’nin her yerinden satış yapması lazım. Bunu başarabilecek yapıya sahip olması gerekli.

Aydın’da apart olayına çok sıcak bakılmıyor.bu konuda talep mi yok?

Apart olayı olmalı. Bize de bu konuda talepler gelmeye başladı. Önceden talep yoktu. Sanıyorum memurlar içinde ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu konuda gerekli projeler geliştirilip, çalışmalar yapılacak.

Emlak ofisleri ve çalışanlar için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Arkadaşlarımızın çok donanımlı olmasını istiyoruz. Yanında çalışma ekibi olsun, her yere yetişebilsinler. Birisi araziyle ilgilenirken birisi konutla ilgilenirken birisi parayla ilgilensin. Bir iş yoğunluğu olsun. Bir de müşteri temsilcisi olsun. Yer alsın satsın. Bağlantılar yapılırken birkaç koldan yapılmalı. Bu meslek gerçekten ciddi bir meslek aslında. Eskiden beri söylediğimiz bir şey var Aydın, İzmir’le Denizlinin arasında köy gibi kaldı. Bu köy gibi kalıştan emlakçılık da etkilendi. Yeni nesil, genç kıvrak zekâlı insanlarımız bu işin içine giriyorlar artık. Onların bu işin içine girmeleriyle durum çok daha güzel olacak. Genç insanlarımızın aramıza katılmasından mutluluk duyarız.

Emlak-Gayrimenkul sektöründe çalışma ofisinin yeri nasıl olmalı? Kesinlikle mevki yerde olursa mı iş yapar?

Kentin mevki sayılan yerlerinde ofis açmak bir avantajdır. Emlak arayan müşterilerin illa bulvardan alayım gibi bir saplantısı yok. Eğer emlakçı arkadaşlarımız kendi isimlerini duyurabildilerse, müşterilere de hizmet edebildiyse ve Türkiye çapında hizmet edebiliyorsa, yatırımcı danışmanlık yapabiliyorlarsa ilada bulvar diye bir kaidenin olacağını düşünmüyorum. İnsanların etkilendiğini düşünüyorum. Emlakçı arkadaşlara Turyap gibi bir organizasyon içerisinde olmuyorsak da tüm emlak ve gayrimenkulcüler derneğinin de bir kurumsal kimlik olmasını istiyoruz. O arkadaşlarımız Türkiye çapında özel olarak çalışabiliyorlarsa biz de bu kimliği kazanacağız.

Alınan komisyon miktarının çok altına inildiğini biliyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bir dezavantaj değil mi?

Tüm esnaf arkadaşlarımız bundan yakınıyor. Ama kendileri de yapmadan duramıyor. Böyle bir ortam var çünkü. Ekmeğim kaçmasın diyor, yapıyor. Bunun sebebi de ayakçı dediğimiz kayıt dışı çalışan insanlar var. Biz kayıt altındayız. Masraflarımız var bu arkadaşlarımız kayıt dışı. Fert olarak onlarla mücadele edemiyor arkadaşlarımız. Öncelikle bu kesimin durdurulması gerekiyor. Ortada %3 rakamı varsa bu uygulanmalı. Aşağı da inilmemeli yukarı da çıkılmamalıdır.

Bu sektörde Aydın’da kaç bayan var? 

20 kişi hemen hemen.

Sayı az değimli? Neden bu şekilde?

 Daha önce emlakçının yanında çalışan bayanlar yapıyor. Mesela daha önce sekreterlik yapmış olan. Direk emlakçılıkla Aydın’da kendine güvenen bu piyasaya çıkan bayan yok. Okuyan, donanımlı, teknolojiye hakim olmalı. Ve bu işe gerçekten meraklı olmalı. Yer taramasından, pazarlığına tüm her şeyiyle işi yapmalı. Yani bayanlarda aktif olmalı bu konuda. Hanımların bu işe merak salması aynı banka ofisindeki gibi işe ciddi girmesi yani emlak alım-satımının içine girmesi lazım.

Aydın için düşünceleriniz neler?

Aydın’ın, marka şehir olmasını istiyorum. Denizli bundan nasibini aldı. Bizim de marka olmamız lazım. Fiziğiyle kimyasıyla şehri güzelleştirmemiz gerekiyor. Herkesin üstüne düşen vazifeler var. Ortak akıl çok önemli. Çok kişinin aldığı kararların kabullenilmesi daha kolaydır.

dsc_0267.jpg

Röportaj:Hatice Karaarslan