Katma değerin yanında istihdama da önemli katkı sağlayan seraları Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç, AK Parti Köşk İlçe Başkanı Halil Kaçmaz ve parti yöneticileri ile ziyaret eden Milletvekili Mehmet Erdem, firma yetkililerine kaliteli üretimi ve bölge çiftçisine örnek teşkil eden çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
41 bin 400 m2 alana sera kuran MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ve MB Holding Sultan Sera Genel Müdürü Sinan Akbay Erdem ve beraberindeki heyete tesis hakkında bilgi verdi.
Ürettikleri domateslerin tamamen doğal ve biyolojik mücadele ile yetiştirdiklerini belirten Akbay, “Burada ürettiğimiz domateslerde kesinlikle her hangi bir zirai ilaç yoktur. Tamamen biyolojik çalışmalar neticesinde üretim yapıyoruz. Eylül ayında da üretime başladık. Yaklaşık 3 aydır da ürettiğimiz domatesleri yurt içi ve yurt dışı olmak üzere satışını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Şuanda 41 bin 400 m2 alanda yaptıkları üretimi kademeli olarak 160 bin metre kareye ulaştırmak olduğunu belirten Genel Müdürü Sinan Akbay, son yıllarda Türkiye’nin ticari itibarının ciddi derecede arttığını belirterek birçok dünya ülkesinin artık Türkiye’yi garanti ve sözüne güvenilir ülke olarak görmeye başladığını kaydetti.
“AYDIN ORGANİZE SERA BÖLGESİ KAPSAMINDA LINAN 9 İLDEN BİRİ”
Türkiye’nin en verimli toprağının yanı sıra en çok güneş gören illeri arasında yer alan Aydın’ın jeotermal enerji potansiyeli ile birlikte seracılık bakımından oldukça uygun olduğunu belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Organize sera bölgesi kapsamında bulunan 9 ilden birisi de Aydın. Bu kapsamda Aydın’a organize sera bölgesi kurulacak. Şuanda bu konu ile ilgili olarak yönetmelik hazırlanıyor. Amacımız Aydın’ı organize seracılık konusunda da geliştirmek. Bu konulara yoğunlaşıyoruz” dedi.
MB Holding’in Aydın’a yaptığı yatırıma değinen Erdem, “Bu yatırımlar Aydın için çok önemli yatırımlardır. Sizler böylesi güzel bir teknolojiyi Aydın’a getirerek öncülük ettiniz. Buranın büyümesi ve yeni yatırımların gelmesi bölge halkının ekonomisine katkıda bulunacaktır” diye konuştu.
“SERACILIKTA İYİ ANALİZ ŞART”
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve beraberindeki heyetin ziyaretinde duyduğu memnuniyeti ziyareti dile getiren MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, “Bize böyle bir yatırım yapmakta yardımcı olduğunuz için öncelikle teşekkür ediyorum. Sera da çalışan insanlar gerçekten pırıl pırıl insanlar. Bu durum hem onları hem de bizleri çok mutlu ediyor. Seracılık yapılırken iyi analiz ve tespit yapılması lazım. Aydın’da seracılık gelişirse eğer, kişi başına düşen milli gelir de Türkiye’nin 3-4 kat üzerine çıkar. Bu anlamda da seracılık gelişmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“PERLİT TESİSİ KURACAĞIZ”
Aydın’da MB Holding bünyesinde Perlit Tesisi kuracaklarını söyleyen Balat, “Aydın 325 gün güneşli bir havaya sahip. Burada temperli camdan oluşan seracılığın önemi ortaya çıkıyor. Bu tip seralar güneş enerjisinin %85’ini içeri getirir. Ürettiğimiz domatesin de lezzeti buradan geliyor. Yani tamamen doğal ortamda üretilen domates lezzetinde domates üretiyoruz. Biz Aydın’da örnek olması için en pahalı yatırımı yaptık. 41 bin 400 m2 alana yaklaşık olarak 16 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Şimdi de yeni kurulacak seralar için perlit tesisi kurmayı hedefliyoruz” dedi.
Tamamen steril ortam olduğu için seraların içine girişin yasak olduğu tesislerde ziyarete katılanlar camlardan sera içindeki domatesleri incelediler.