İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye çapında yürütülen “Çocukların Mutlu Geleceği İçin Umut Yıldızı” projesi ile Sosyal Destek (SODES) projesinde Aydın, en başarılı uygulanan ve geri dönüşü alınan il seçildi. Suça sürüklenmiş, sokağı yurt edinmiş, madde bağımlısı olmuş, aile sevgisinden yoksun, kalmış risk altındaki çocukların topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırılması amacıyla yürütülen projelerin haricinde Aydın Emniyet Müdürlüğü 2 projeyi daha hayata geçirdi. Projeler kapsamında çocuklar, sosyal ve mesleki açıdan eğitim aldı.


ÇOCUKLARIMIZI TOPLUMA KAZANDIRDIK
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bu projeler sayesinde çocukların artık risk altında değil, toplum içinde birer ferd olduklarını söyledi. Çocukların sağlıklı bireyler olma projelerini en iyi Aydın’ın uyguladığının altını çizen Vali Coş, “Gençliğin korunması zaten anayasamızda devletin üstlendiği bir görev. Gençliğin iyi yetişmesi ve kötü alışkanlıklardan uzak kalması için her türlü tertip ve tedbirin alınması gerekiyor. Tabiki alınan bütün tertip ve tedbirlere rağmen kötü alışkanlık sahibi olan gençlerimiz var ise bunların da bu kötü alışkanlıklardan vazgeçirebilmesi rehabilite edilebilmesi için devletimizin ilgili birimleri ile işbirliği içerisinde çalışması gerekiyor. Bu kapsamda yürütülen çeşitli projeler var. Bunları il Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız kendi sorumluluk alanlarında hedef kitleyle ilişki kurmak ve onları proje kapsamına almak suretiyle gerçekleştiriyorlar. Bu projelerde gerek uygulama gerekse projelerin sonuçlarında etkinlik ve başarı açısından Türkiye’de Aydın en başarılı illerden birisi” dedi.


PROJELER DEVAM EDECEK
Bu projeleri sadece kamu kuruşluları ile değil, özel sektör kuruluşları ve meslek kuruluşları ile işbirliği yaparak hayata geçirdiklerinin de ifade eden Coş, “Sonuca baktığımızda ortaya yararlı ve etkin bir çalışma çıkıyor. Bu tarz projelerimiz devam edecek. Okullarımız aldığımız güvenlik önlemlerini yanında gençlerimizin gelip gidebileceği bütün mekanları kameralarla kontrol altında tutulmasına kadar ve gençlerimizi zehirleyebilecek bir faaliyet içerisinde olan kişilerle mücadele açısından da yine çok özel projeler yürüterek gençlerimizin korunması için çalışıyoruz. Biz şuanda 2 bin civarında özel iş yerine kamera koyma zorunluluğu getirdik. Bu işyerleri ve çevresinde 6 bin civarında toplam kamera var. Buralarda güvenliğin sağlanabilmesi için bu 6 bin göz demek. Bu kameralar hem suçların önlenmesinde hem de suçluların yakalanmasında yarar sağlıyor” diye konuştu.


664 ÇOCUĞA ULAŞILDI
Yürütülen projeler kapsamında Aydın Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ve Toplum Destekli Polis Büro Amirliği’nin suç işlemiş, madde bağımlısı, risk altındaki çocuklar ve fakir ailelerin çocukları olmak üzere toplam 664 çocuğa ulaşıldığını anımsatan Coş, ilk olarak “Çocukların Mutlu Geleceği için Umut Yıldızı” projesinde suç işlemiş 76 çocuğu tespit ettiklerini kaydetti. Coş, bu çocuklara topluma tekrar kazandırılması için meslek kurslarına tabi tuttuklarını bildirerek, “Bu çocuklarımıza İŞKUR Müdürlüğümüzce Bilgisayar İşletmeciliği, Kaynakçılık ve Garsonluk kursları açtık. Bu kurslarımızı tamamlayan 60 çocuğumuzu da iş sahibi yaptık. SODES projesinde ise 450 fakir çocuğumuza ulaştık ve onlara Polis Okulumuzdaki Eğitim Fakültesi mezunu öğrencilerimiz ücretsiz kurslar verdiler. Ayrıca bu öğrencilerimize kıyafet yardımda da bulunduk” şeklinde konuştu.
Türkiye çapında yürütülen “Çocukların Mutlu Geleceği İçin Umut Yıldızı” projesi ile Sosyal Destek (SODES) projesi haricinde Aydın Emniyet Müdürlüğü’nün 2 yeni proje ürettiğine değinen Coş, “Bu projelerimizden ilki madde bağımlısı çocuklarımıza yönelik “Geleceğim için tutun elimden” projesi. Bu proje kapsamında 18 çocuğumuzu tespit ettik ve bunların tedavilerini üstlenerek topluma kazandırdık. Diğer bir projemiz ise 14-18 yaş aralığındaki çocukların birbirleri ile kaynaşması, sosyal hayata kazandırılması ve suçlara karışmamaları için ‘Sokaktan sahaya, sahadan hayata’ projesi. Bunun içinde 120 çocuğumuzu çeşitli eğitim ve sosyal sportif faaliyetlerde bulundurduk”