ADÜ Meanderos Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Çocuk hakları çocuklara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün önlenmesi'' konulu panelde konuşan ADÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, ''Hayat Boyu Derneği tarafından 81 ilin verilerine göre, çocuk suçları ve mağduriyeti yönünden doğu illerinin aksine batı illerinin ilk sıralarda yer aldığını, Aydın'ın Eskişehir, İzmir, Manisa, Balıkesir'den sonra çocuk suçları bakımından beşinci sırada yer almasını hayretle karşıladığını belirtti. 

Sıralamada, Diyarbakır'ın 24, İstanbul 26, Ankara'nın da 55. sırada bulunduğunu kaydeden Türkmen, son 5 il sıralamasında ise Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Artvin ve Adıyaman'ın gelmesini de şaşkınla karşıladıklarını bildirdi.

Aydın'da 2010 verilerine göre, 19 bin çocuk suçunun işlendiğinin ifade eden Türkmen, çocukların suç makinesi olmaktan kurtarmak için önce ailelerinin önlem almasını, sonra eğitime önem verilmesi gerektiğini bildirdi.

Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyon Üyesi Avukat Huriye Moral da, çocukların rehabilite edilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, ''Çocuk hakları, insan haklarının bir parçasıdır'' diye konuştu.

Aydın Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehber Öğretmeni Sosyal Hizmetler Uzmanı Fatma Ceren de, Aydın'da 2010-2011 yılın eğitim öğretim döneminde ortaöğretimde 1076 çocuk hakkında disiplin işlemi yapıldığını, bunlardan 805 öğrencinin çeşitli yaptırımlara maruz kaldığını belirtti.
Aydın'da tespit ettikleri rakamlara göre 793 suça karışan çocuğun herhangi bir madde kullandığını dile getiren Ceren, 2011 yılında çeşitli nedenlerle kaybolan 202 çocuktan 191'nin bulunduğunu kaydetti.

Çocuk suçlarındaki artışın temelinde ailenin ilk sırada geldiğine dikkati çeken Ceren, günümüzde çocuğun anne ya da babasından şiddet gördüğünde kendisini dışarı atığını ve en çok internet kafeyi seçtiğini savundu.  

20120301ay524521_03.jpg

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!