11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6552 sayılı kanun ile, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. Maddesinin 1. Fıkrası’nın ‘’a’’ bendine eklenen ibareye göre, belediyelerimize orta ve yüksek öğrenim yurdu yapma yetkisi verilmiştir. Belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında sayılan orta ve yüksek öğrenim yurdu yapma görevi oldukça önemli ve gereklidir. Orta öğretim kurumlarının da puana bağlı yerleştirmeye tabi olması dışarıdan ilimize öğrenci akışını hızlandırmıştır. Yüksek öğrenim olarak ta ilimizin tercih edilen iller arasında yer alması öğrenci akışını daha da hızlandırmaktadır.  İlimizin orta ve yüksek öğrenimde tercih edilir olması, ilimizde yeterli yurt bulunmaması belediyelere verilen bu görevi daha da önemli hale getirmektedir.

İlimizde durum nedir? Başta Efeler olmak üzere devlet yurtları yeterli düzeyde değildir. Özel yurtların kapasitesi de ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Durum böyle olunca öğrencilerin bir kısmı ev kiralamak, bir kısmı da çeşitli cemaatlerin evlerinde konaklamak durumunda kalıyor. Öğrencinin maddi durumu zayıfsa mecburen bu tür cemaat yurtlarına yönlendiriliyor. Atatürkçü düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi dernekler fakir öğrencilere çeşitli şekillerde kol kanat germek isteseler de güçleri sınırlı olduğu için yeterince geniş kitlelerin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Özellikle barınma sorununun çözümü yüksek maliyetli olduğu için fazla bir şey yapılamıyor.

Çözüm gayet basit. Belediyeler ile STK’lar işbirliği içinde çalışıp barınma sorununun yoğun olduğu merkezlere öğrenci yurtları ya da öğrenci konuk evleri yaptırabilirler. Hatta çeşitli şekillerde belediyelerin uhdesine geçmiş konutlar bile bu amaç doğrultusunda kullanılabilir. Sorunun çözüm aşamasında belediyeler tek başına kalmak istemiyorlarsa bir platform kurup sorumluluklarının bir kısmını burada yer alan kurum ve kuruluşlarla paylaşabilirler. Herkes kendi gücü doğrultusunda bu işe destek olabilir. Böylelikle kendi üzerlerine düşecek olan ödev ve sorumlulukları paylaşmış olurlar. Bu platform hem yapım sürecini hem de konaklama yerlerinin yönetim sürecini yürütebilir. Belediyelerin, özellikle büyükşehir belediyelerinin maddi olanaklarının geniş olması bu işin çok rahat kotarılmasını sağlayabilir. Bu işin kotarılamamasının tek nedeni bencillik olabilir. Başta belediyeler olmak üzere platformda yer alan kurum ve kuruluş temsilcileri bu işe gönül vermeli ve bencilliklerini kapının dışında bırakmalıdırlar. Yalnız ben bilirim, en büyük benim gibi yaklaşımlar bu tür paylaşılmış görevlerin daha doğmadan ölmesine neden olurlar. Zaten bizim en büyük sorunlarımızdan birisi de bu değil mi?

Sözün özü, bu işe büyükşehir başta olmak üzere belediyeler öncü olmalı. ADD, ÇYDD gibi STK’lar da bu işte elini taşın altına sokmalıdır. Çocuklarımız için, geleceğimiz için el ele verebilmeliyiz. Sorunların üstesinden ancak bu şekilde gelebiliriz. İyi yarınlar için, bugün çalışmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Ortada un, yağ, şeker varken bilmeliyiz ki, ‘’hiçbir şey imkansız değildir’’.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınbunukonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg