AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL)/Filiz ÖZDEMİR-Türkiye Barolar Birliği söz konusu kanunun Gider Avansı Tarifesinin “Gider Avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir” şeklindeki 5. Maddenin 1. Fıkrası ile “Bilirkişi Ücret Tarifesi”nin yürürlüğün durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Tebliğin herhangi bir mahkemede açılacak dava için oluşabilecek tüm masrafların peşin olarak ödenmesini zorunlu kıldığını ifade eden Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, tebliğde belirlenen bilirkişi ücretlerinin de çok yüksek olduğunu belirtti.

Germen “Bazı davalar 4-5 yıl sürüyor. Dava açabilmek için oluşabilecek tüm masrafları peşin ödeyen vatandaşlar dava süresince kullanılmayan paralarını geri alabilmek için de uzunca bir süre uğraşmak zorunda kalacaklar” dedi.

Germen sözlerini şöyle sürdürdü: “Hak aramayı pahalı hale getirerek mahkemelerin yükünü hafifletmeye çalışmak sakat bir anlayış. Üstelik bu uygulama insanları yasa dışı yollara sevk edecektir. Demokrasi ve hukuk devleti açısından da sakıncalıdır. Devlet vatandaşına hakkını araması için her türlü kolaylığı sağlamak durumundadır.”

Yeni kanunlara göre dava dilekçesinde yapılabilecek en küçük hatanın bile davanın açılmamasına sebep olabileceğini söyleyen Germen, vatandaşları arzuhalcilere dilekçe yazdırmak yerine mutlaka bir avukat tutmalarını sözlerine ekledi.