Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt uygulamayı sert bir dille eleştirerek laikliğin elden gittiğini savundu.

MÜFTÜLERİN NİKAH KIYMASI LAİKLİĞE AYKIRIDIR

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, "Vatandaşların evlenme işlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak" şeklinde bir gerekçe ile getirilen bu tasarı, değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek olan Anayasamızın 2. maddesinde yer alan laiklik ilkesine açıkça aykırı ve bu ilkeyi topyekün ortadan kaldıracak bir düzenlemedir.

Yine; Anayasamızın 174. maddesi ile anayasal koruma altında bulunan inkılap kanunlarının da yok sayılması anlamına gelen bu tasarı, kanun, anayasa ve tek olması gereken hukuk sistemimiz yok sayılarak hazırlanıp, ne yazık ki gündemimizi işgal etmiştir.

Ülkemizde evlendirme memuru eksikliği ve bu yüzden evlenemeyen vatandaşlarımız mı vardır? Eğer böyle bir eksiklik var ise, daha fazla nikah memuru istihdam etmek yerine bu yetki neden din adamı olan müftülere verilmeye çalışılmaktadır” dedi.

BU UYGULAMA TOPLUMU AYRIŞTIRIR

Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, “Laiklik bu ülkenin çimentosudur. Tasarının meclisten geçerek yasalaşması halinde bu ilkenin tozu bile kalmayacaktır. Tasarının TBMM'ye getirilmesi dahi tek başına bir faciadır. Çünkü öngörülen değişiklik ile hukukun tekliği de ortadan kalkacaktır. Başka dinlere mensup din adamı vatandaşlarımızın da eşitlik ilkesini öne sürerek aynı yetkiyi talep edecekleri, bunun sonucu olarak, hukuk sistemiyle beraber birlik ve beraberliğimizin de paramparça olacağı gün gibi ortadadır. Farklı din ve mezheplere inanan yurttaşlarımız ve aileleri arasına, daha nikah kıyılmadan girecek ikilik ve ayrışmaları, müftü nikahı / belediye nikahı kavramlarının toplumda yol açacağı bölünme ve ayrışmayı görmek için kahin olmaya gerek yoktur.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ü müfredattan çıkartmak gibi arzularla, Cumhuriyeti ayakta tutan en önemli temel taşlarından laikliği yok ederek müftülere nikah kıydırmayı teklif etmek, en hafif deyimle korkunç bir hatadır ve asla kabul edilemez.

TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz:

Toplumun sinir uçlarına dokunan bu tasarı derhal geri çekilsin. Gün Atarük'e, ilkelerine, hukuka ve birbirimize sımsıkı sarılma günüdür” diyerek açıklamasını tamamladı.