Büyükşehir Kanunu sonrası kurulan Aydın ASKİ neredeyse iki yılını tamamlayacak. Bu süreçte ASKİ, halkın en çok yakındığı kurumlar listesinde hep en önde oldu. Halk ile doğrudan ilişkili olan bir kurumdan halkın yakınması elbette hoş değil. Bilginin ve teknolojinin akıl almaz bir şekilde büyüdüğü ve geliştiği bir süreçte ASKİ’nin gelişime çok geç tepki vermesi doğal mı?

Bir milyondan fazla kişiye hizmet veren ASKİ gibi dev bir sistemin uzaktan kumanda ile yönetilmemesi gerekir. Verim alınmak isteniyorsa vizyoner bir Genel Müdür eşliğinde iyi bir ekip çalışması gerekir. Dar bir bölgeden, geniş bir coğrafyaya hizmet götürmeye başlanıldığında farklılık yaratmak gerekir. Bu farklılık web sitesinden başlamalı, veriler 2014 yılının değil, daha güncel ve gelişime açık olmalıdır.

Şöyle ki, ülkemizin birçok bölgesinde akıllı kartlı su sayaçları devreye sokulmaktadır. Bu yolla zamlardan etkilenmeyen, ön ödemeli, güvenli ve tüketim arttıkça fiyatı yükselmeyen bir sisteme geçilmiş olur. Ayrıca, sayaç okuma, kaçak su kullanımının önüne geçme gibi faydaları şirket için oldukça önemlidir.

Mesela, altyapı bilgi sistemi kurulabilir. Bu sistem ile Aydın’ın tüm binaları, yolları vs sisteme aktarılarak işleyiş hızlandırılabilir. Abone bilgi sistemi ile entegre edilip hizmetin daha akıcı verilmesi sağlanabilir. Hatta kanalizasyon hatları da bu sisteme aktarılarak çalışmaların hızlı ve doğru yapılması sağlanabilir.     

İçme suyunun sağlıklı dağıtımı için tüm tesis ve hatların elektronik olarak gözlemlenmesi hizmetin aksamaması için oldukça önemlidir. Böylece herhangi bir noktada meydana gelebilecek bir arızanın mağduriyetlere sebep olmadan çözülmesi sağlanmış olacaktır.

Kurulacak kontrol merkezi ve dış istasyonlar son sistem teknoloji ile donatılmalıdır. Bu merkez 24 saat sistemi ile çalışmalı ve dış istasyonlarla sürekli temas halinde olmalıdır. Önemli açma-kapama, çalıştırma-durdurmalar buradan yapılmalıdır. Pompa istasyonlarında, su depolarında, arıtmalarda vs. yapılan tüm ölçümler burada toplanmalı ve değerlendirilmelidir.

Hem içme suyu, hem atık su şebeke bilgi sistemleri kurulmalı, bu sistemlerin(gaz, elektrik, telefon vs.) diğer sistemlerle ilişkileri kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle su kaçakları ve atık suların temiz sulara karışmasının önüne geçilebilmesi için iyi bir gözetleme ve denetleme sistemi kurulmalı, ekipmanlar modernize edilmelidir. Kullanılan boru ve diğer sistem araçları da kontrolden geçirilmeli, kalitesiz malzemeler sisteme dâhil edilmemelidir. 

Kaynaklar verimli kullanılmalı, temininde ve dağıtımında son teknolojiler kullanılmalıdır. Şebekeye verilen bütün sular arıtmadan geçirilmelidir. Bu amaçla yapılan kontroller uzman kişilerce yapılmalıdır. Her tesis projelendirilmeli, projelere uygun olmayan tesis ve sistemler kısa sürede yenilenmelidir.

Su alınan havzalar titizlikle korunmalı, koruma çalışmalarına ayrı bir önem verilmelidir. Sadece içme ve atık su değil, yağmursuları ile ilgili drenaj çalışmaları yapılmalı, sık sık su baskını yaşanan alanlara yağmur suyu tünelleri yapılmalıdır. Arıtılan atık sular, sulama ve kullanma suyu olarak yeniden değerlendirilmelidir.

ASKİ binalarının kapılarında gelen kişileri karşılayan kişilerden şirket müdürlerine kadar herkes sürekli olarak hizmet içi eğitime tabi tutulmalı, bilgisiz ve eğitimsiz personel çalıştırılmamalıdır. Şirket içinde iletişim kanalları açık tutulmalı, sorunlar en kısa sürede çözülmelidir.

Aslında yapılması gerekenler açık ve nettir. Şimdi birkaç soru sormak isterim.

ASKİ’de personellere yönelik eğitim çalışmaları yapılmakta mıdır?

ASKİ’nin bir kurumsal kimlik çalışması var mıdır?

ASKİ’nin abone bilgi sistemi ne derece sağlıklıdır?

ASKİ’nin yıllık su kullanım raporları şeffaf mıdır?

ASKİ’nin kaçak önleme ve kaçak kullanmayı önleme çalışmaları yeterli midir?

ASKİ’nin içme ve kullanma sularına yönelik analiz yapan kaç laboratuarı vardır?

ASKİ’nin kullanabileceği bir altyapı bilgi sistemi var mıdır?

ASKİ’nin arıtma tesisleri yeterli midir? Değilse projeleri nelerdir?

ASKİ’nin şebekeye verdiği suyun kalitesi yeterli midir? Dezenfeksiyon çalışmaları yeterli midir?

 ASKİ’nin kontrol merkezi var mıdır?

ASKİ’nin vizyonu ve misyonu geçerli midir?

ASKİ hepimizin sağlığını ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir kurumdur. Sağlıklı bir yaşam ve çevre için ASKİ sorumluluklarını yerine getirmelidir. Yoksa bunun vebalini kimse ödeyemez.