AYDINPOST HABER / Erkan Akbal - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sinanpaşa Camii'nden çalındıktan 10 yıl sonra Türkiye'ye getirilen 400 yıllık İznik çinilerinin Ankara'da sergilendiğini belirterek, "O cami, değerli bir cami olmakla birlikte ne yazık ki üç kez soyguna muhatap olmuş" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yapımı tamamlanan Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptı. Günay, açılışta Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camii'nden çalınan 400 yıllık İznik çinileri ve son 10 yıl içerisinde Türkiye'ye geri getirilen tarihi eserler hakkında bilgi verdi. Yer altındaki eserlerin eskiye nazaran daha hızlı gün yüzüne çıkması için büyük kaynaklar ayrıldığını açıklayan Günay, bunun yanında geçmiş yıllarda haksız biçimde Türkiye'den dışarı çıkmış eserleri hızla geri getirmeye çalıştıklarını söyledi. Sinanpaşa Camii'nden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin Londra'dan geri getirilmesinin bunun somut örneklerinden biri olduğuna işaret eden Günay, "Kadir Gecesi'nden bir gün önce 10 yıl önce Türkiye'den kaçırılmış olan 450 yıl kadar önce yapılmış İznik çinisi levhasını aldırıp getirdik. Bu eser Kur'an-Kerim'in Haşr Suresinin 23'üncü ayetinin bir bölümünü içeren güzel bir çalışma. Bundan önce Sayın Başbakanımız Amerika'dan bir heykel yarısı getirmişti. Biz Almanya'dan 100 yıl önce kaçırılmış bir sfenksi getirmiştik"

SON BEŞ YILDA ÜÇ BİNDEN FAZLA ESER GETİRİLDİ

Kaçırılan eserlerin Türkiye'ye dönüşünde son 10 yıl içerisinde önemli bir artış yaşandığının altını çizen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 10 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi ülkemize geri getirdik. Bunun 3 binden fazlası da son 5 yılda bizim görev yaptığımız döneme nasip oldu. Bununla övünüyoruz. Gerçekten övünüyoruz. Bunu bir bakan, bir vali, bir genel müdür yapmıyor. Hep birlikte yapıyoruz. Artık tarihi eserlerimizin kıymetini biliyoruz. Yerin üstünde ne varsa, yerin altında ne varsa ayrımsız Hakkari'den Edirne'ye kadar Sinop'tan en güneye kadar sahip çıkmaya çalışıyoruz"

İZNİK ÇİNİLERİ ANKARA'DA SERGİLENİYOR

Sinanpaşa Camisinden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin nerede sergileneceği ve Yenişehirlilerin bu konudaki talebi konusunda kendisine soru yöneltilen Bakan Günay, şu cevabı verdi: "Bursa'daki çinileri biz büyük bir gayretle yurt dışından getirdik. Bu eserler 10 yıldan bu yana kayıptı. Son derece değerli ve son derece önemli eserler. Şu an bu eserleri Ankara Etnografya Müzesi'nde koruyoruz ve eserler orada sergileniyor. Yenişehirlerin taleplerini değerlendireceğiz. O cami, değerli bir cami olmakla birlikte ne yazık ki üç kez soyguna muhatap olmuş. Depremden sonra değil, depremden önce de soyulmuş"

OLAYIN GEÇMİŞİ

Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki tarihi Sinanpaşa Camii'nden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin Londra'dan geri getirilmesi, Yenişehir halkı tarafından sevinçle karşılandı. Bakanlık eserleri Ankara'da ziyarete açarken,

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, çinilerin ait olduğu Sinanpaşa Camisine yeniden kazandırılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Çiniler, cami depremde hasar görüp ibadete kapalı olduğu için çalınmıştı. Şimdi tüm restorasyon ve güçlendirmesi yapıldı. Özel güvenlik ve kameralarla çinileri koruruz. Çinilerin Sinan Paşa Camiine yeniden monte edilmesini istiyoruz" demişti.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

video.gifHaberin videosu için tıklayın...

m2.20120817163241.jpg

 

m3.jpg

m4.jpg

m5.jpg

m6.jpg

m8.20120817163324.jpg

m7.jpg

m1.20120817163230.jpg