Tranquillityite...Kimyasal formülü:  Fe82+(Zr,Y)2Ti3Si3O24 yani yapısında demir, oksiöen, silisyum, titan, Zirkonyum, Lityum bulunan bir mineral... 

Dünya bu elemetin adını ilk kez 1969 yılında aydan dönen NASA'nın Apollo 11 adlı uzayaracındaki astronotların getirdiği mineral olarak duydu.

Nadir bulunan bir mineral olduğuna karar verildi ve bu yüzden son derece önemli olduğu ifade edildi.

Ancak dün açıklanan keşif sonucuna göre Tranquillityite artık zannedildiği kadar kıymetli değil, çünkü sanıldığı kadar nadir bulunan bir element olmadığı ortaya çıktı.

Bugüne kadar sadece ay yüzeyinde olduğu sanılan mineralin Avustralya'nın Batı'sında keşfedilen bir milyon yıldan daha yaşlı kayalar üzerinde bolca bulunduğu ortaya çıktı.

Avustralyalı bilimadamı Curtin Üniversitesi öğretim üyesi  Birger Rasmussen, jeolagların yaptığı incelemeler sonucu,  Batı Avustralya'nın Pilbara bölgesinde "uzun zamandır Ay minerali kabul edilen" Tranquillityite'nin bolca bulunduğunu belirlediklerini açıkladı.

Rasmussen, bir milyon yıldan daha yaşlı yeryüzü kayalıklarında zenginTranquillityite yatakları tespit edilmesiyle birlikte, bu elenmete "nadir" denilmesinin ironik olacağını ifade ederken,  bu keşfin aynı zamanda Ay ile yeryüzünün yapısının ortak özellikler taşıdığını bir kez daha ortaya koyduğuna işaret etti.

(Haber 7)