Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Aydal, Türkiye'nin enerjide krize girmek üzere olduğunu, garantili bir şekilde ülkenin kurulu gücünü, üretimini artırmak zorunda olduğunu belirterek, ''Çözüm güneş enerjisidir'' dedi.

Aydal, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından, fakültenin konferans salonunda düzenlenen ''Enerji'' konferansında, enerjide dünyanın ve Türkiye'nin krize girmekte olduğunu söyledi.

Dünya genelinde çeşitli kaynaklara göre yaklaşık 600 milyar varillik petrol rezervinin kaldığı dikkate alındığında, bu kaynağın rezerv rakamına göre 20-45 yıl içinde tükeneceğini belirten Aydal, böylelikle dünyanın petrol krizine girdiğini ifade etti.

Petrolün sadece akaryakıt ya da ısınma fonksiyonu bulunmadığına, dolaylı yolla 85 bin madde ile insan hayatında yer aldığına işaret eden Aydal, dünya ülkelerinin güvenlik nedeniyle petrol depolama yoluna gideceğini bunun da petrolün daha çabuk tükenmesine neden olacağını belirtti.

Buna karşın petrol üretiminin son yıllarda 55 milyar varillerden 12 milyar varil düzeyine düştüğünü kaydeden Aydal, Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan savaşların, halk hareketlerin arkasında da yeni petrol yataklarının, enerji kaynaklarının yattığını iddia etti.

Elektrik krizinin de kapıda olduğunu savunan Aydal, ''Bazı ülkeler, Kuzey Sahra'dan üretilecek elektrikle Avrupa'nın elektriğini üretmek istiyorlar, uranyumu, petrolü kendileri kullanacaklar. Hazırladıkları müthiş bir sistem Desertec ile elektrik üretecekler'' diye konuştu.

Türkiye'deki elektrik tüketimine de değinen Aydal, elektrik tüketimini karşılayacak kurulu gücün bulunmadığını, barajların yüzde 100 kapasiteyle çalışmadığını, yenilenebilir enerji kaynaklarının ise Türkiye'nin enerji derdine derman olmadığını söyledi.

Nükleer enerjinin de çözüm olmadığını savunan Aydal, dünyanın 6 milyon tonluk uranyum rezervlerinin 2,3 milyon tonunu kullandığını, hali hazırdaki nükleer santrallere uranyum yetmediğini, inşa edilen, ancak 20 yıldır bitmeyen 11 adet santral bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santral konusunda da yer seçiminin usulsüz, lisanslamanın yanlış olduğunu anlatan Aydal, TAEK'in lisanslama yapacak eleman yetiştirmediğini, Türk uranyumunun kullanılmayacağını, ihale yapılmadığını, kilovatsaat bedelinin yüksek, inşaatın uzun süreli olduğunu kaydetti.

-''ÇÖZÜM GÜNEŞ ENERJİSİ''-

Bugüne kadar üretilen rüzgar enerjisi miktarının, kurulu gücün çok az bir kısmını karşılayabildiğini, ülkedeki jeotermalin de elektrik üretimine uygun olmadığını anlatan Aydal, '' Türkiye enerjide krize girmek üzeredir. Garantili bir şekilde kurulu gücünü, üretimini artırmak zorundadır. Çözüm güneş enerjisidir'' dedi.

Güneş enerjisinin panel tekniği dışındaki ayna ve naylon brandalı iki tipi hakkında bilgi veren Aydal, Türkiye'nin güneşi bedava kullanacak bir konumda olduğunu ifade etti.

Yenilenebilir enerji kanundaki eksikliklere ve yanlışlıklara da değinen Aydal, yasada güneş enerjisi için yeterli teşvik bulunmadığını sözlerine ekledi.

A.A.