Söke Ovası"nda Pamuk ve mısırdan sonra en çok ekilen ürün ayçiçeğidir. Bölgede ayçiçeği çok ekilmesine rağmen, fabrikası olmadığı için ürün toplandıktan sonra Trakya bölgesine, Afyon ve İzmir"e gönderiliyor. Ayçiçeğinin 1. ürün olarak Mayıs ayında, 2. ürün olarak Temmuz ayında ekimi yapılıyor ve ekildikten sonra 90 gün içinde toplanması gerekiyor.

Söke Ovası"nda çiftçilik yapan ve aynı zamanda bir çevre örgütü olan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)"nin de üyesi olan Abdullah Kavak, tarlasına pamuk ve mısırdan sonra ikinci ürün olarak ayçiçeği ekti. İkinci ürün ayçiçeği biraz geç kalınca, bölgede işleme fabrikası olmaması ve nakliye için 2,5 ton ayçiçeğinin yeterli bulunmaması nedeniyle tüccarlar tarafından satın alınmadı.
3 ay müddetince tarlanın sürülmesi, ekilmesi, gübrelenmesini yapan çiftçi Abdullah Kavak, “Bu kadar çalıştığım emek yabana gitti” diye düşündü.
Üyesi olduğu EKODOSD"u arayan Abdullah Kavak, “ Koca yaz çalışıp emek verdiğim ürünü satamadım, yabana gitti. Ama düşündüm taşındım, ben doğal hayatı korumaya çalışan bir derneğin üyesiyim. Doğal hayatın içinde kuşlar var, yaban hayvanları var. Bu kadar emeğim yabana gitmesin, bari yaban hayatına gitsin diye düşündüm” dedi.
Kavak"ın teklifini değerlendiren çevre derneği yönetimi, 2,5 ton ayçiçeğini arabaya sararak, yaban hayvanlarının yoğun olduğu bölgelere, kuşların yoğun olduğu Bafa Gölü"nün Serçin bölümü kıyılarına paylaştırdı.

Sökeli çiftçi Abdullah Kavak, “ EKODOSD"a üye olduktan sonra doğaya farklı bakmaya başladım. Ayçiçeğine gelen saka kuşlarını izlerken, şahinlerin onları koşturmasını, azmak içindeki kurbağaların yılanlar tarafından yakalanışını daha farklı bakmaya başladım. Doğada ekolojik bir denge var. Bu dengeyi biz insanlar bozuyoruz aslında. 2,5 ton ayçiçeğini doğal hayata serpiştirdik. Yazın kuruyan azmaklardaki kurbağalar için, tankerle su getirip boşaltıyorum. Bozduğumuz bu doğal hayata, birilerin de katkı yapması lazım. Yoksa çocuklarımız ileride çok sıkıntılar çekecek” dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, “ Üyelerimizden çiftçi Abdullah KAVAK, Söke Ovası"nda pamukta damla sulamayı ilk defa gerçekleştirmiş, tarlasına leylekler için yapay yuva platformu yaptırmış, çiftliğinin yanındaki azmağa gelen sakar mekelerin korunması için koruma önlemleri geliştirmiştir. Bilinçli bir şekilde yaptığı tarımla, doğal hayat ve çevreye olan duyarlılığıyla, diğer çiftçilere örnek olmaktadır. Doğaya, yaban hayatına saygısı olan ve bu konuda her türlü duyarlılığı gösteren Abdullah KAVAK"ı kutluyoruz“ diye konuştu.