AYBA, “Az Tuz Uzun Yaşam” sloganı altında başlattığı kampanya ile Aydınlıları daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamaya yönlendirmek istiyor. Vatandaşların tuz alışkanlığını kontrol altına almayı hedefleyen AYBA, ileride doğabilecek olası hastalıkların önüne geçmeye çalışıyor.
Aşırı tuz tüketiminin yol açtığı hastalıkları azaltmaya yönelik bu kampanyada Aydınlı lokantacıların ve gıda üreticilerinin rolü de belirleyici olacak. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası"nın da destek verdiği bu kampanya kapsamında lokantalarda yemeklere az tuz konulacak, isteyen yemeğini sonradan tuzlayacak.
İnsanların damak tatlarına lezzet katan sofralarımızın vazgeçilmez ihtiyacı, aynı zamanda en tehlikesi olan tuza karşı savaş açan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Gereğinden fazla tuz tüketimi başta hipertansiyon olmak üzere çok sayıda hastalığa yol açmaktadır. Yemeklerde aşırı tuz kullanan insanlarda yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri, inme, şişmanlık ve kalp rahatsızlıkları görülmektedir. Bir insanın günde tüketebileceği tuz oranı 6 gram iken, Türkiye"de 2008 yılında yapılan bir araştırmada üç katı (18 gram) tuz kullanıldığı tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptanmıştır. Zeytin, peynir, turşu, salamura ve konserve gıdalar, tuz oranı yüksek ve toplumumuz tarafından yoğun tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan ekmeğimizdeki tuz oranı (ortalama 300 gramlık ekmek) yaklaşık 7 gramdır. Günde 1 ekmek tüketen insan zaten alması gerekeni fazlasıyla almaktadır. AYBA çatısı altında başlattığımız "Az Tuz Uzun Yaşam" kampanyamıza Aydınlı lokantacı ve gıda üreticilerini destek olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Tuzun zararları konusunda vatandaşın duyarlı hale getirilmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, Aydın Belediyesi"nin başlattığı ve bu şekliyle Türkiye"de bir ilk olan bu girişimin tüm ülkeye örnek olmasını dilediler.
Yemek alışkanlıklarında yapılacak ufak değişikliklerin büyük etkiler doğuracağını belirten uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin ödemlere, kan basıncının yükselmesine (hipertansiyon), kalp ve böbrek hastalıkları ile felç riskinin artmasına neden olduğunu belirttiler. -iha