Rutubet tehlikesi altındaki Ayasofya kısa zamanda sıva yapılmazsa yıkılmaya terkedilmiş olacak.

Rutubet tehlikesi altında olan Ayasofya, İstanbul İl Özel İdaresi’nin gönderdiği sıvanarak restore edilmesi yönündeki projenin Ayasofya Bilim Kurulu tarafından bir tülü onaylanmaması sebebiyle aylardır bir türlü sıvalatılamadı.

TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Ayasofya’nın rutubet tehlikesiyle karşı karşıya olduğu İstanbul İl Özel İdaresi İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan raporla daha önce gündeme gelmişti. Raporda, tarihi yapının İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadan dış cephe sıvalarının kazınması ile yapının su ve neme karşı tehdit altında kaldığı vurgulandı.

İl Özel İdaresi raporunda, Ayasofya’daki restorasyonda amacın görsellikten önce koruma olması, yapının ömrünü uzatacak, varlığı koruyacak müdahalelerin ön plana çıkarılmasına yönelik çözümlerin desteklenmesi, bu çerçevede sıvanın aslına uygun olarak yeniden yapılması gerektiği vurgulandı.

BİLİM KURULU NE YAPMAK İSTİYOR?

İstanbul İl Özel İdaresi İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı yapının, dış cephe sıvasının da yapılarak aslına uygun olarak restore edilmesi için proje hazırladı ve proje İstanbul 4 numaralı Koruma Kurulu’na gönderildi. Bu kurul da prosedür gereği projeyi Ayasofya Bilim Kurulu’na havale etti.

Fakat bilimsel kurul, projeyi çeşitli gerekçelerle defaten Özel İdareye iade etti. Gerekli düzeltmeleri yapan İl Özel İdaresi projeyi bilim kuruluna tekrar tekrar gönderse de bilim kurulu, projeyi onaylamadığı için İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu gündemine de gelemiyor. Projede sürekli eksik bulan Bilim Kurulu, yapıyı rutubetten kurtaracak çalışmanın başlamasına engel oluyor. Uzmanlar kış soğukları iyice bastırmadan Ayasofya’da sıva çalışmalarının başlaması gerektiğine dikkat çekiyor. yeniakit