Ayamama"nın toplam 20 can almasına, dere yatağının sürekli yapılan binalarla "sıkıştırılması" ve buna karşı yeterli önlem alınmaması yol açtı. Yağmurla taşan Ayamama"nın suları binalardan geçit bulup Marmara"ya ulaşamayınca, 5 metreye kadar yükselip bölgeyi yuttu.

BAŞAKŞEHİR, İkitelli, Mahmutbey, Güneşli ve Yenibosna"dan geçip Ataköy"den Marmara denizine dökülen Ayamama Deresi, dün sabaha karşı sıkıştırıldığı daracık kanallara isyan edercesine taştı, yatağındaki otoyolu silip süpürdü.

Ayamama Deresi, dün sabaha karşı 06.00 sıralarında bir saat içinde metrekareye 90 kiloluk yağışla kabardı. İkiteli"de tam yatağına kurulan Osmanlı TIR Garajı"nı ve Betonsa Beton santralini bir kaç dakika içinde 5 metrelik suya gömdü.

Koca TIR"ları önüne kattı

Binlerce ton su TEM"in altındaki kanala sığmayınca Güneşli"yi İkitelli"ye bağlayan alt geçide hücum etti. Önüne kattığı TIR"ları geçidin önüne yığdı. Çılgına dönmüş Ayamama"nın, TEM"in altındaki kanaldan çıkışı da dehşet oldu. Sağ tarafta neredeyse yatakla aynı seviyede yapılan Holliday Inn otelini, sonra Cargo Turk, Yurtiçi Kargo ve Banvit"in depolarını darmadağın etti.

Beton bariyerler yerle bir

Yeni yapılan 300 milyon dolarlık 212 Alışveriş Merkezi"nin hemen önünde genişliği neredeyse 7-8 metreye indirilen dere büsbütün çıldırdı.
Beton bariyerleri kibrit kutusu gibi söküp otoyola yola çıktı. Yatağı yolun altında kalan dere, Basın Ekspres yolunu o noktadan itibaren sildi süpürdü. Ayamama, Çobançeşme"deki fidanlıkta koca bir göl oluşturunca sakinleşebildi. O anı Banvit"in dağıtım deposunda çalışan Kadir Ekren anlattı: “Sabah 06.15"de işe gelirken, Hürriyet Gazetesi"nin önünde trafik aniden durdu. Her taraf göle döndü. Su tam 212"nin önünden yola taşmıştı.”HÜRRİYET