Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol"u küçük düşürerek Ankara ile kriz yaratan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon, bu defa bir Kongre heyetine “boykot” uygulayarak ABD ile sorun yarattı.
Bölge gezisi çerçevesinde, “barış yanlısı” liberal bir Yahudi kuruluşun konuğu olarak İsrail"i ziyaret eden Temsilciler Meclisi"nin demokrat partili üyelerinden oluşan heyetin, İsrail"de Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon"un “boykotu” ile karşılandı.
Haaretz gazetesine göre, heyete başkanlık eden William Delahunt, İsrail basına atıfta bulunarak “Dışişleri Bakan Yardımcısının, İsrail"e verdiğimiz desteğini veya tamamen yanlış bir biçimde İsrail karşıtı olarak nitelediği gruplarla bölgeyi ziyaret etmeyi düşünmemizi sorgulayarak, Başbanlık ve Dışişleri Bakanlığı"nda üst düzey yetkilileriyle toplantılarımızı bloke etmeye çalışması bizi şaşırttı” diye konuştu.
İsrail"i ziyaret eden ve ülkenin en yakın müttefiki olan ABD"nin seçilmiş temsilcilerine böyle bir muamele yapılmayacağını vurgulayan Delahunt, heyet üyelerinin yıllarca ABD ile İsrail arasındaki özel ilişkilere tam destek verdiklerini belirtti.
Delahunt, Ayalon"un “boykotu” konusunda İsrail hükümetinden izah istediğini kaydeden Haaretz"e göre, Delahunt, Ayalon tarafından Türk Büyükelçisine yapılan muameleden haberdar olduğunu söyledi.
Delahunt, Temsilciler Meclisi"nin Avrupa Alt Komitesi Üyesi olarak Türkiye ile kısa bir süre önce yaşanan diplomatik kriz sırasında Türk Büyükelçisini aşağılayan Ayalon"un davranışlarını öğrendiğini de anlattı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, bir açıklama yaparak Kongre üyelerinin İsrail"de her zaman olumlu karşılandığını ve onlar için toplantıları ayarlamaktan memnuniyet duyduğunu kaydettiğini bildirdi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:
“Dışişleri Bakanlığı, halen İsrail"de bulunan ABD Kongre üyeleri için, arabulucular olmadan bu tür toplantılardan ayarlamaktan her zaman mutlu olur. Dışişleri Bakanlığı, diplomaside kabul edilemez olan, bu tür toplantılarda kimlerin yer alacağını dikte etme girişiminden rahatsızdır.”