İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye ve İsrail arasında dönem dönem zorluklar yaşandığını, ancak önemli olanın iki ülkenin de barış ve istikrarı isteyen tarafta bulunması olduğunu söyledi.
İsrail'in, Türkiye'de yayımlanan "Kurtlar Vadisi" adlı dizide İsrail karşıtı mesajlar verildiği gerekçesiyle Türkiye Büyükelçisine rahatsızlığını iletme tarzı ile iki ülke arasında gerginliğe neden olan Bakan Yardımcısı Ayalon, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevine dün seçilen AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Görüşmeden sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrailli Bakan Yardımcısı, Türkiye ile ikili ilişkilere yönelik sıcak mesajlar verdi.

Ayalon, ilişkilerin geliştirilmesinin iki tarafın da yararına olduğunu ifade etti.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu, ancak dönem dönem zorluklar yaşandığını söyleyen Ayalon, 'Ama, gerçekte hatırlamamız gereken iki ülkenin de aynı tarafta olduğu, iki ülkenin barış, istikrar ve refahı isteyen tarafta olduğudur' dedi.

Ayalon, iki ülkenin de ilişkilerin karşılıklı geliştirilmesi için çalışması gerektiğini belirtti ve bunun karşılıklı olarak iki tarafa da yarar sağlayacağı görüşünü dile getirdi.

Bir soru üzerine Ayalon, "Türk ve İsrail ilişkilerinde tarafların birbirine karşılıklı saygı ve dostlukla davranması ve gerginliği artırıcı konuşmalardan kaçınılması gerektiğini" belirterek, bunun iki tarafın da yararına olacağını ifade etti.

Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanlığına seçilmesinin önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Ayalon, ilk defa Müslüman bir ülkenin parlamenterinin AKPM Başkanı seçilmesinin tarihi bir gelişme olduğunu ve bu seçimin bölgenin barış ve istikrarına da katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu'da olası bir arabuluculuk görevini üstlenmesiyle ilgili soru üzerine Ayalon, Türkiye'nin bölge ile ilgilenmesinin doğal olduğunu, ancak burada sorunun arabuluculuk değil, Filistin ve Suriye'nin önkoşulsuz doğrudan görüşmelere yanaşmaması olduğunu ileri sürdü. Sürekli İsrail'in taviz verdiğini iddia eden Ayalon, karşı tarafınsa taviz vermekten sürekli kaçındığını ileri sürdü.

Ayalon, Filistin ve Suriye'yi uzlaşmaz davranmakla suçladı.

Gazze'ye dün Belçikalı Bakanın girişinin engellenmesiyle ilgili soru üzerine Ayalon, Hamas'ı barış ve istikrarı tehdit etmekle ve terörist faaliyetlerde bulunmakla suçladı ve Hamas'ın tecrit edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayalon, Hamas'ı bölgeye giden yardımları çalmakla ve suistimal etmekle suçlayarak bölgede gerginliği artırdığını ileri sürdü./yeni şafak